Primus inter pares

Nu har jag ställt in siktet på att skriva boken Primus Inter Pares som betyder främst bland likasinnade eller jämlika. Det är en bok som handlar om att sätta medarbetarna först, för att kunna tillvarata den digitala och gröna revolutionens nya möjligheter. En bok om ett nytt ledarskap som äntligen har mognat fram.

En inspirationskälla är indiern Vineet Nayar som skrev boken ” Employees first, customers second” för ett par år sedan och som blev en braksuccé. En bok som kom att skaka om begreppet ledarskap. Så jag får väl inte vara sämre, det är bara att köra igång 2014 med devisen, kan han så kan jag.

Här nedan följer ett utdrag från tidningen Chef och SvD om Vineet Nayar:

En försiktig chef som tvivlar på sig själv. Så fungerar en framgångsrik förändringsledare, enligt den indiska ledarskapsgurun Vineet Nayar, författare till boken ”Employees first, customers second, som blev en bestseller”. Tonårsföräldraskapet öppnade Vineet Nayars ögon för en ny och förbättrad ledarstil.

Om han tvivlade på sig själv? Ja, varje dag, varje timme, varje minut.

Det var just därför det blev så bra. Hans oräddhet inför att omfamna och uttrycka dessa tvivel påskyndade förändringen på HCL Technologies, det indiska teknikföretaget som Vineet Nayar var vd för. Tvivel är ett viktigt karaktärsdrag för en ledare, menar han.

– Ja, annars lurar du dig själv. I efterhand inser jag att det var det bästa jag kunde göra, för i samma ögonblick som jag uttryckte tvivel ökade chefernas övertygelse. De kände att ’han tvivlar, nu måste vi strukturera den här förändringen’. Mina tvivel ledde till en diskussion och den diskussionen ledde till självförtroende och öppenhet inför förändringen. Det skapar kollektiv kunskap. När ledaren är hundra procent säker, då är risken för misslyckande stor, säger han.

Så var det ingen liten förändring som skulle genomföras. Och knappast i någon liten organisation heller.

HCL Technologies hade vid den här tiden 30 000 anställda och 700 miljoner dollar i omsättning. Förändringsarbetet blev en framgång – i dag har båda siffrorna mer än tredubblats – och berättelsen om densamma har odödliggjorts i Vineet Nayars bok ”Employees first, customers Second” från 2010.

Var han aldrig rädd för att betraktas som svag?

– Som tur är hade jag tre tonåringar hemma vid den här tiden. Vad jag lärde mig av dem var att ju mer strikt jag var när det gällde kontroll och föreskrifter, desto mer rebelliska blev de. Den enda ledarstilen som fungerade med dem var en samarbets- och diskussionsorienterad stil. Så länge vi hade en meningsfull konversation – oavsett om den handlade om utbildning, droger eller sex och alla fick bidra – när vi kom till ett gemensamt beslut så lyckades jag med mina tonåringar, säger han.

Han tog arbetssättet med sig till kontoret.

– Människor vill faktiskt samarbeta, de vill veta att du inte har bestämt dig. De vill veta att din idé inte bara är din utan allas. De ledare som kommer att lyckas leda människor till framgång i framtiden är de som förstår att du har en mun och två öron, för de kommer att behöva lyssna dubbelt så mycket som de pratar. Försiktighet bygger bra ledare, säger han.

För något år sedan tog Vineet Nayar klivet ner från vd-posten på HCL Technologies. I dag är han företagets vice styrelseordförande, vilket ger honom en fri roll som han verkar trivas med. Han bloggar hos Harvard Business Review, reser jorden runt som talare och gästade nyligen Stockholm.

Och han kallar sig hellre provokatör än ledarskapsguru.

– Mitt jobb är att provocera och uppvigla debatten, att försöka få tillbaka människor i affären. Det är min roll. Jag har inte svaren, för jag är ingen professor, jag är ingen forskare. Jag är en praktiker. Jag experimenterar. Och jag visar alla experiment på min blogg, både det som har fungerat och det som inte har fungerat.

Guru eller ej, boken han har på bordet framför sig är en sådan som det numera refereras till i andra böcker och i tidningsartiklar. Den används också som undervisningsmaterial på universitetet. Förklaringen till framgången är ingen avancerad formel eller mirakelkur. Vineet Nayar tog bara konventionella idéer om ledarskap och vände dem upp och ner.

– Min idé handlade om sunt förnuft. När det presenterades i den här formen framstod det som självklart och därför älskar människor den, säger Vineet Nayar med självklarheten hos någon som platsar i Fortunes ”Executive Dream Team.”