Mitt CV

Yrkeserfarenheter

Det hela började som en energisk marknadsassistent på Delfi Marknadsservice i Stockholm i slutet av 1980-talet. Sedan konsult och marknadschef på byggkonsultföretaget CK, parallellt med plugg, med uppgift att sätta uppdragsgivarnas behov i centrum istället för tekniken. Därefter ägare och chef för konsultföretaget Hammerth & Boström som bestod av 15 fantastiska eldsjälar. Vi jobbade med Skanska, NCC, JM, Riksbyggen, Stockholmshem, AP-fastigheter långt in på nätterna och var mest anlitade av alla. Efter allt råslit blev jag marknadschef på NCC Construction Sverige och där fortsatte arbetsbördan att raka i höjden med tuff bostadsutveckling i hela Sverige och att positionera om oss mot design, inredning och miljö samt utveckla hela bostadsaffären och försäljningsarbetet på nätet.

Från Stockholm blev det ett stort skutt till lilla och charmiga Eksjö där jag började som VD 2008 (en gång smålänning alltid smålänning). Uppdraget var kort och gott offensiv utveckling och det vi sa, styrelseordförande och jag på Hotell Carlton har vi uppnått flera gånger om. Alla bokslut har varit plus och bolagen har en synnerligen välskött ekonomi. Nöjd-Kund-Index (NKI)  och Nöjd-Medarbetar-Index (NMI) ligger på drygt 86 procent. Under min tid har vi skapat ett hundratal nya lägenheter, byggt evenemangshallen Olsbergs Arena, flera nya skolor och om- och tillbyggnad av nya brandstationen i Eksjö och genomfört tunga renoveringar i vår bostadsområden Stocksnäs, Smeden, Tuvehagen och Fasanen. 2015 inleds bolagets störst satsning någonsin då vi ska bygga 96 lägenheter mitt i centrala Eksjö med framträdande arkitektur och effektiv produktion.

Under 2013-2014 har jag gått in som tillfällig chef för den kommunala fastighetsavdelningen i Vimmerby Kommun för att hjälpa till att utveckla organisationen och skapa en tydlig företagsplan. Ett led i att stärka samarbetet på hela höglandet. Detta arbete avslutas till sommaren 2014. Jag sitter även med i ett par styrelser som godkänts av styrelsen.

Efter sju intensiva och fantastiska arbetsår avslutar jag nu denna tjänst. Varje dag har varit en gåva och jag har alltid känt en inneboende glädje av att jobba med detta härliga gäng. Inte minst med giganten och kommunalrådet Lennart Bogren och kommundirektören Claes Markstedt. Men att skörda och sitta och förvalta saker och ting är inte min grej. Jag vill utveckla och förbättra. Därför bestämde jag mig efter mycket vånda (fick även jobbet som VD för Regionfastigheter i Jönköping samtidigt) för att bryta upp och ta ett nytt steg. http://www.smt.se/article/hammerth-ny-vd-for-vatterhem/

Den första maj 2015 gick jag på jobbet som VD på Vätterhem som är Smålands största bostadsföretag. http://www.hemhyra.se/jonkoping/hammerth-redo-att-ta-over-vatterhem Bolaget omsätter cirka 700 mkr och har cirka 9 000 lägenheter och marknadsvärden kring 10 miljarder kronor. Bolaget har 180 anställda och resultaten är cirka 100 mkr per år. Kundnöjdheten ligger på 88,1 procent och just nu bygger vi mer än under 1960-talet. Mitt mål är att tillsammans med medarbetarna vidareutveckla Vätterhem till Sveriges bästa bostadsföretag när det gäller kundnöjdhet, medarbetarindex, ekonomi, nyproduktion och hållbarhet samt innovationsförmåga. http://vatterhem.se/Nyheter/Thorbjorn-Hammerth-ny-VD-for-VatterHem/. Vätterhem har också en väldigt kompetent styrelse – vilket inspirerar och lyfter verksamheten. Med Stefan Attefall som ordförande de första fem åren var det svettigt nästan jämnt……

Efter sex intensiva utvecklingsår, där vi förflyttat bolaget till en absolut tätposition i Sverige har jag efter mycket funderande bestämt mig för att gå på ett sista vd-jobb för Familjebostäder i Göteborg som inleds den 1 maj 2021. https://www.jp.se/artikel/thorbjorn-hammerth-lamnar-vatterhem-jonkoping-har-ett-slaglage-utan-dess-like

Det ska bli superkul att bidra till utvecklingen i Göteborg. Jag ska försöka skapa en dynamisk struktur som synkar ihop alla starka initiativ och aktiviteter som genomförs. Att bli en stabil ledare och coach som får ihop pusselbitar och att vidareutveckla den kultur och medarbetarskap som krävs för att bli nummer ett. Jag ska inte vara något annat än en coach för andra. I Göteborg och Stockholm behövs ingen mer puls från min sida, den finns automatiskt i organisationen. Bolaget omsätter cirka 1,6 miljarder SKR, balansräkningen är tio miljarder SKR och fastighetsvärdena bedöms till över 30 miljarder SKR. Vi är cirka 260 personer.

Jag har undervisat marknadsekonomer i Stockholm under sex års tid och sedan 2010 har jag varit kursansvarig för marknadsföringen på Handelshögskolan i Jönköping (JIBS) något som jag avslutat 2014. Denna tråd har jag återigen tagit upp 2021 som gästlärare på Chalmers.

Utbildningar

Min bästa utbildning är tveklöst MBA-utbildningen i Uppsala Universitet under åren 2002-2004, inte minst beroende på klassen sammansättning och kvaliteten på lärarna. Innan dess blev det företagsekonomi på Stockholms Universitet under tre års tid och marknadsekonomi på IHM 1987-1989.  Jag har även fuskat inom journalistiken på Popius Journalistskola under ett år. Utöver detta har jag läst diverse kurser som jag nästan glömt bort. I gymnasiet gick jag naturvetenskaplig linje följt av lumpen på flygflottiljen F21 i Luleå. En underbar och renande tid. Skulle man kunna ta ett varv till, så skulle jag valt KTH och ingenjörsbanan. Alltså en annorlunda bana än den jag valt.

2013 har jag påbörjat en högskoleutbildning inom praktisk filosofi på 180 poäng på halvfart över nätet. Alltså åter student och åter Uppsala. Distansutbildningen tar om jag går i mål med uppgiften åtta år. Den här tiden ska jag ha som ren inspirationskälla till att försöka tänka nytt, hålla igång hjärnkontoret och faktiskt njuta för en stund. Under 2013 har jag också genomgått en ettårig miljöutbildning som heter ”Det gröna affärssprånget”, som gett nya perspektiv på gröna frågor och gröna affärsmöjligheter.

2014 har jag slutfört Styrelseakademins certifierade högre styrelseutbildning för små och medelstora företag (upp till en miljard i omsättning). Den har pågått i åtta heldagar med en tentamen där poängen blev 261 av 270 möjliga. Jag har också genomfört och klarat Styrelseakademins utbildning om finansiella marknader för noterade bolag. Avslutningsvis blev det en trippelcertifiering efter att ha fixat tentan på styrelseutbildningen Rätt Fokus. Nu gäller det att leverera också….

2017 har jag slutfört en ettårig VD-utbildning som arrangeras av Handelshögskolan i Stockholm och som är placerad på Kämpasten i Sigtuna. En suverän utbildning med 20 andra VD:ar som belyser strategisk styrning, ekonomi, styrelsen, ledningsgruppen, kommunikation och samhällsförändringar. I maj 2018 blev det examen. Nästa utbildningssteg tas i mars månad 2018 när jag ska delta i ett ledarskapsutvecklingsprogram för innovationskap LUG som arrangeras av Handelshögskolan och Tekniska Högskolan här i Jönköping.

Med start från årsstämman den 11 maj 2016 går jag in som styrelseledamot i SGBC (Sweden Green Building Council). Det ska bli inspirerande och lärorikt att sitta i en riktig styrelse och praktiska kunskaperna från alla utbildningar. Detta avslutas 2020. https://www.sgbc.se/om-oss/styrelse-och-stadgar

På Linkedin finns alla mina uppgifter om yrkeserfarenheter, utbildningar och andra projekt. Ett bra yrkesnätverk som gör att man håller kontakt och kan återknyta gamla relationer. Nästa steg är att bli lite mer aktiv. För närvarande består nätverket av drygt 1 700  inspirerande personligheter. http://www.linkedin.com/pub/thorbj%C3%B6rn-hammerth/97/68b/999 (gå in och skapa kontakt).

Utbildningsbevis

Publicerat

Publicerat i bokform:

http://libris.kb.se/hitlist?q=zper:%22%5EHammerth%20Thorbj%C3%B6rn%5E%22&p=1&m=10&d=libris&f=browse

Under 90-talet skrev jag regelbundna krönikor i Fastighetsnytt om ledarskap, marknadsföring, produktutveckling och varumärken och framtidens bostäder. Från 2021 skriver jag årsvisa krönikor för Bostadspolitik.se och Förvaltarforum. Det har fungerat väl och gett upphov till nya förfrågningar som jag inte hinner med just nu.

Under hösten 2014 skrev jag boken  ”Att bygga företag med medarbetarna i centrum” som finns på följande länk: Framtidsplan.pdf

Fritid

Jag är född i Kalmar 1964, har två vuxna barn (30 och 25 år), gift sedan trettio år och bor för första gången i Göteborg. Har tidigare bott femton år på Södermalm i Stockholm och cirka tio år i Farsta. https://www.hammerth.se/2013/12/08/fororten-farsta-strand/ På bloggen finns mina fritidsintressen som är företagsledning, bostäder, samhällsutveckling, sport och filosofi.

Vi har även bott i Trosa (världens ände) där jag gav mig in i lokalpolitiken för Folkpartiets räkning. Det hela började med en skolfråga och slutade inte bättre än en plats som vice ordförande i kommunfullmäktige. Det var en kort och rolig tid som tog slut när vi flyttade till Strängnäs. Här är lite exempel på artiklar från den tiden där jag verkligen ville ha en förändring.

http://www.sn.se/nyheter/trosagnesta9808/1.282845

http://http://www.sn.se/asikter/opinion/1.267851

http://www.sn.se/asikter/opinion/1.244203

http://www.sn.se/asikter/opinion/1.237288

http://www.sn.se/asikter/debatt/1.221982

En passion är att springa och det har blivit många rundor genom åren. Efter operationen har det däremot blivit få lopp och säsongen 2021 har varit urdålig.

Bäst gillar jag ändå att springa halvmaraton för då kan man springa på tills benen och bensinen tar slut utan att få några direkta skador och tiden brukar bli 1 timme och 40 minuter. Det hela började med att vi på MBA anmälde oss och sprang 2004 och på den vägen är det.

Maratonet 2012 var en skräckupplevelse.  Vid Slussen var det 5 ynka grader, ösregn, full motvind och dyngsura och iskalla kläder och en nära-döden upplevelse de återstående tolv kilometerna till mål.  I Eksjös stadslopp, en vecka  tidigare, som är på 10 km slog jag mitt egna rekord strax under 40 minuter. Bäst var jag i 20 års åldern, då gick det undan i alla typer av lopp.

Golfen är en skön avkoppling och mitt mål är att spela med god kvalitet och ligga kring 10-14 i handikapp. Just nu 14,6 vilket är en katastrofsäsong med få spelrunder.

Personliga mål 2022 VICKEL 

MÅL                                                       Mått 

Vegetarisk mat                                       5 dagar/veckan, vin två dagar i veckan

Idrott                                                      3 dagar/veckan (löpning, gym och golf)

Chalmerslärare                                       5-10 dagar/år

Krönikör                                                 8-10 krönikor per år och 50 blogginlägg på egen hemsida

Energihus                                               Solceller Prästgården, Värmelager Öland

Ledarskap                                              Personligt ledarskap 7 dagar i veckan

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*