Från slott till koja

Ibland blir det som det blir. Någon nitisk elbolagsmänniska har lyckats stänga av elen, så när vi äntligen kommer fram till Bettna-huset så är all el och värme avstängd. Två gånger har vi varit här och två missöden sedan vi köpte huset. Det här har inte börjat direkt bra. Men å andra sidan, då brukar det i regel bli väldigt bra på sikt. Kärran är packad och mycket ska göras. Intet blir gjort. Det går inte att bo över i kylan. Än mindre att diska, se något eller för den skull få igång datorer eller ladda mobiltelefoner.

Så det fick bli en ny övernattning här i Flen. På Yxtaholms slott – som jag tänkt besöka så många gånger tidigare, när jag drev det egna företaget,  men som aldrig blev av. Vi har med oss hund så det fick bli ett eget hus i en helt nyrenoverad liten lägenhet. Inne i slottet går vågorna höga och fina bilar står utanför. Slottet har en mäktig historia ända tillbaka till 1329 och de sista 60 åren har SAF (Svenska Arbetsgivarföreningen) haft det i sitt ägande. 2010 såldes det åter och blev i privat regi. Det är fascinerande att tänka tillbaka på SAF. Här var deras internat och här har i princip alla industriledare och entreprenörer passerat revyn och förberett sig i förhandlingar, löntagarfonder, lönekamper, kaptialstrider och skatter osv. Jag ser den gamla SAF symbolen och det känns verkligen som en svunnen epok. Rummet vi blor i består nästan uteslutande av vackra möbler frän Carl Malmsten. Det är sänger, sängbord, skåp, sidebord, matbord och stolar osv. Mycket av dessa möbler har tillverkats i Bodafors möbelfabrik i Nässjö för Carl Malmsten.  Vilken härlig beställning till Bodafors som numera inte är lika blomstrande. Och det fantastiska med dessa möbler är att det håller. De är lite repade och nötta, men det är faktiskt patina. Hela möbelemanget berättar om SAF:s storhetstid och synen på estetik och konst. Här skulle jag velat vara kypare från 1948 till låt oss säga 1990. Vilka historier och personligheter har inte hörts här och hur många idéer har inte lyftats här i den egna borgen. För att nu inte tala om hela adelskalendern med det ena finare namnet efter varandra som ägt slottet. Men det känns inte lika spännande. Ulfsparre, Liljesparre, Hägerstierna, von Platen, Hamilton, Ugglas, Bielhe von Rosen till trots. Däremot är det intressant att det var arkitekt Ragnar Österberg som ritade till flera fastigheter i början av 1900-talet när slottet skulle byggas till

Så här kan det bli när en dålig medarbetare på Vattenfall inte kan göra sitt jobb. Vi fick en egendomlig stund som känns som om den har betydelse utan att vi förstå varför.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*