Tidens gång

Det är först efter ett tag som vi förstår att vi är överhopade av fantastiska fickur, golvur, väggur, bordsur och mycket annat i Krasses Antik i Mariannelund. Det här här en av de första antikaffärer som inte luktar illa och där det råder ordning, som vi har besökt. Att vi skulle hamna här var helt enkelt en slump i ordet rätta bemärkesle. Till slut får vi syn på ett majestätiskt golvur som mäter över 240 cetimetermeter och har ett urverk från  1700-talet och ett fodral från början av 1900-talet. Där har har stått hos en militär i Eksjö får vi reda på. Det här urverket går exakt och dras upp med en vev var sjunde dag. Loden som är två mörka järn väger över sju kilo styck. Skåpet är svart inuti och pendeln går mjukt. Det egendomliga när vi lyssnar är hur vi hör tiden. Tiden blir påtaglig, mekanisk och konkret. Det är inga ljudlösa ljusdioder som syns på mobilen eller datorn. Den här maskinen går med en militärisk precision. På stora urtavlan finns även en urtalva med sekundvisare. Vi bestämmer oss och priset är 2 500 kronor. Egenomligt prisvärt med tanke på urverkets precision. Nu hör vi tidens  gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*