Valborgsmässoafton

Det har åkts i omgångar under hela våren, med kvistar, stubbar och trädgårdsavfall. Det liknar ett mindre berg någon dag innan allt gammalt ska tändas på och våren sjungas in. Man ska mötas på torget och någon är först, sedan kommer en till och så en till. Det fylls på – alla har haft sin dag innan man möts här.

Nu stundar en period där man bör zooma in och pausa tillvaron. Att bara stanna upp och se hur det knoppas, prasslar, kvittras, surrar och hur allt får väldigt bråttom. När elden är lös blir människorna skuggor och det är svårt att urskilja vem som är vem. Skratt och barnskrik stiger mot himlen innan fyrverkeriet tar vid och alla blir tysta som i kyrkan.  Jag står en bit ifrån och ser en tradition som både är fin och symbolisk. Vi har äntligen kommit igenom den mörka årstiden med slask, kyla, snö och blåst. Ikväll är det 13 grader och många har redan shorts på sig. Vi fortsätter med marschaller och brasor i kaminen. Våren är verkligen något att fira in. En riktig utomhusmässa. Glöden lyser oranget i nattljuset. Några väntar på att kratta ihop och släcka, kanske är det samma personer som började vid torget. Några håller ihop traditionen utan att det märks. De är vårens hjältar som gör bra saker för andra. Tack till Rydsnäs sockenförening.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*