Mahatma! Eller konsten att vända världen upp och ner

Av en slump får jag tag i ljudboken om Gandhi som jag haft med mig under MÅNGA och långa löpturer. Åhh, vilken läsupplevelse och vilken gränslös visdom. Det har gått så långt att jag hellre lunkar fram än springer fort, bara för att få höra denna fantastiska historia på svenska om fenomenet Gandhi. En modern Jesus som jag får följa under hans enorma insatser för att demokratisera Indien, införa indiskan, succesivt bryta sig ur den engelska kolonisationen, metoden icke våld, icke samarbete, hans principer, filosofi, hinduismen, massrörelser och marscher, fängelsevistelser, tankar om mat, hälsa, kastväsende och mycket mycket mer. Vilken ENORM inspiratör 60 år efter sin död. Det är bara att buga och bocka. Gandhi är universell, hans liv och verk går över nationsgränserna. För min egen del ska jag läsa boken efter att ha lyssnat igenom 200 ljudfiler. Det är helt enkelt en guldgruva för alla som vill förstå livet och människans vara.

Boken spänner över 150 år och behandlar alltså en av historiens märkvärdigaste personer (inklusive dennes tämligen misslyckade familjeliv) och därutöver också den politiska utvecklingen i Sydafrika, Indien och i någon mån Europa, allt under en period som upplevde bra mycket mer än två världskrig.

Ett stort tack till det utmärkta snillet som skrivit boken – stort tack till  Zac O’Yeah. Ett fantastiskt citat bara: Sanningen är Gud. Det var Gandhis bevis på guds existens.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*