EM festen är här

Det går inte att förneka, det är helt underbart med ett fotbolls-EM. Och vilka matcher har vi inte redan fått se. Danmark mot Holland och så Tyskland mot Portugal. Matchtiderna ligger perfekt och man kan se minst en match per dag så här i inledningen av gruppspelet. Det är tätt och varje match betyder enormt mycket. Det är cup direkt. I och med att det är så sällan så minns man oftast var man var, bodde och gjorde vid förra, förrförra mästerskapen osv (visst, det är relativt lätt att blanda ihop EM och VM). Det är liksom en  tidsresa och ger perspektiv på sitt liv. Det här är läget nu, så såg det ut då och innan dess gjorde jag detta….För mig är det numera nästan de ända gångerna jag sitter ner och verkligen tittar på TV, precis som jag gjorde när jag var ung grabb och kände den där upprymda känslan och spänningen. Jag minns min kära morbror, våra besök till olika vänner under dessa mästerskap, min mormor, kunder, familj, inköp av TV, möblering, utdragna tänder, värmen osv. Det måste helt enkelt vara något speciellt eftersom man minns så bra och detaljrikt. Visst tycker jag fotboll är kul och har spelat massor. Men det är nog så, att jag gillar minnena bättre och erfar den där ungdomliga känslan på ett härligt sätt. Det lär bli minst en match per dag och ett gott glas vin till detta. Fortfarande håller den stora plasmaTVn på 42 tum som vi köpte till 2006 års VM. Den andra plattTVn tillkom till förra EM 2008. Och båda går som klockor. EM är en alltså ett tillstånd där minnen väcks, där tidens syns på kroppen och där människor som man nästan glömt stiger fram på nytt. Liksom att det alltid är gott, varm och oftast ledigt. Tänk om EU skulle fungera på liknande sätt. Det känns skönt att få ”ledigt” ett tag från ett krisande Europa, Grekland, räntor, lån, arbetslöshet och räddningspaket. Att börsen sjunk i Fredags bryr jag mig inte om länge. Nu är det EM och då är fotbollen regissören.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*