Kulturarv

Vi åker igenom småland och ser hur det ena huset efter det andra har förändrats med nya fönster, ytterdörrar, staket från något byggvaruhus, tillbyggda verandor och i många fall ändrade fasader. I nästan alla fall, har det blivit till det sämre. Ursprunget är gediget men husägaren har inte förstått att bygga vidare på detta utan har löst en del utan att se till helheten (förvisso är många hemmafixare nöjda och initiativ är aldrig fel). Det märkliga är att så fort man kommer förbi en herrgård, säteri eller större gård så är det inget som rörts på dessa fastigheter. Allt är sig likt, kanske har något torn tillkommit men i de flesta fall är det ren förvaltning. Hur kommer detta sig egentligen?  Är det så att större gårdar kräver mer hänsyn eller att de som köper är mer medvetna om kuturarvet ? Eller sitter allt i pengar, att man har råd  att anlita fackfolk och därmed kan värna kulturarvet. Hur som helst har många hus förvanskats och ser inte skojiga ut efter 20 till 30  år efter okänsliga ingrepp. Och många hus är dessutom tomma eller obebodda.  Åkrar växer igen och fina stengärsgårdar håller på att drukna i en allt intensivare växtlighet. Sverige skulle verkligen behöva öppna sina gränser för alla människor från asien, afrika, sydamerika, europa som skulle vilja bryta sig en ny bana och och hitta ett nytt land. Och därmed åter befolka landsbygden som svenskarna flyttat ifrån. Småland skulle ledigt kunna härbärgera en miljon nya människor. Tänk vilket politiskt initiativ – och sannolikt skulle tillväxten skjuta i höjden och nya livsmönster och affärsmöjligheter skulle se dagens ljus som är otänkbara idag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*