48:or, Madeira och rättvisa

Det är alldeles i början av höstsäsongen som jag träffar företagets fyra medarbetare som alla är födda 1948 och såldes blir 65 år nästa år. Vi för olika resonemang om framtiden och vilka planer som finns. De fyra har alla en hantverksutbildning i botten och ligger ytterst väl till i alla kundenkäter. De är ”gubbar” som tar tag i problemen och känner ansvar för sina fastigheter. Här finns en djup moral inför sig själv och omgivningen. De är grundpelare utan att be om detta genom sitt arbete.  Jag funderar på om detta är sista generationen som är så lojala, seriösa och ansvarsfulla. Eller om tiden härdar och det långa yrkeslivet till slut formar sådana beteenden. Det blir att fundera i kväll över ett gott glas vin. På bordet står en Madeira Fine, ett portugisiskt starkvin på 19 procent som tillverkas på ön utanför Marocko. Äntligen har vi så hittat kyrkornas nattvardsvin som jag alltid tyckt så mycket om när man smakat dessa droppar i kyrkan.  Nu var tiden inne för att provsmaka med kex istället för oblater. Super, exakt rätt och jösses vilken känsla. En känsla av helighet, nattvard och så vardagens tankar, musik och bestyr. Äntligen. Jag funderar på vad som förenar dessa 48:or och hur de jobbar och vad de sagt.  I botten på allt måste det vara rättvisa som är fundamentet. Spelreglerna måste vara lika för alla och priciperna rättvisa och gälla alla. Utan ett sådan grund går det aldrig att bygga tillit och delaktighet på riktigt. Att skapa en rättvis organisation är faktiskt svårare än jag trott. Det finns så många saker, detaljer, som ligger och skaver och som är svåra att få syn på. Mitt bidrag ska vara att skapa rättvisa för medarbetarna och sedan frigöra krafter framåt som beaktar ansvar och rymmer konkreta befogenheter som gör yrkeslivet spännande. Det var en nyttig pusselbit som 48:orna gav under de långa samtalen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*