En skeppare som gått iland

Det är först efter ettt tag som vi inser att hela huset, en härlig fiskestuga, är utformad och inredd som en skuta eller segelbåt. Rummen är små kabysser, lösningarna är kluriga, detaljerna kommer från båtarna och hela köket liknar en kommandobrygga där havet framför oss skummar och slår mot piren. Det var kalkanders, en skeppare med egen skuta som transporterade kalk runt om Europa och Sverige som byggde stugan och tillhörande byggnader. Inte överdådigt utan efter sina omständigheter, där familjen med fyra barn kunde växa upp och ha mat på bordet. När vi nu renoverar huset så märker vi allt detta marina, skutans planlösningar och ser med ens att det är en båt som står på land. Det såg vi sannerligen inte från början. Det påverkar oss och vi fortsätter skepparens tankar om ytor, lösningar och livsfilosofi. I uthusen hänger gamla fiskeredskap, nät, båtsaker med mera som vi med tiden ska bena ut och förstå vad det har för funktion. Det här fritidshuset ger oss energi och glädje. Samma känsla som när vi köpte vårt första hus i mitten av 90-talet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*