Invigning och industrihistoria

Vi är drygt 150 personer som träffas för att bevittna något så unikt som ett nybyggt och ett av världens mest moderna gjuterier som ska tas i bruk. I spetsen för flocken går en upplivad Göran och presenterar processen och gör nedslag med både kunskap och humor. Innan har vi sett en film med skådespelare  som gestaltat hur man förr  i tiden jobbat på gjutgods. Här finns emellertid ett mästerverk att beskåda. Noggrannheten i bygget går inte att ta minste på. Det har tagit sex år att fullända och allt är gjort i egen regi, byggt utifrån precision, renlighet/öppenhet och processkunnande. Bara ventilationen byter 130 000 kubikmeter luft i timmen. Arbetsmiljön går utanpå det mesta. I Olsbergs är gjuteriet grunden för det hydrauliska systemet innan eletroniken kopplas på i tredje steget. Där är här företagets unika patenter ligger. Efter visningen blir det fest med stort F. Både jag och Lennart ska hålla korta tal och här gäller att hitta en balans när vi ska beskriva superentreprenören Göran. En person som aldrig ger upp, som kan borra ner sig i en detalj  i månader och samtidigt se allt från ovan och vartåt det lutar med ekonomi, teknik och utveckling. Göran är en uppfinnare i ordet finaste bemärkelse. En som GÖR det andra pratar om. En som kan bena ut saker och ting när vi andra bara ser dimma och som inte förivra sig i lösningar. En förebild för många av oss. Men det är väl så. Är man helgjuten och kompromisslös i kvalitet och sanning så blir det bra. Göran är också en rebell på många sätt. Så långt ifrån konservativ man kan komma. Hittar han en lösning som är bättre så slänger han dagens system över bord. Att bolaget fortfarande är ödmjukt, har extremt lojala medarbetare och en grundmurad nyfikenhet bär syn för sägen när vi sitter och pratar om framtiden. Hela inramningen och invigningen är fantastisk  i alla detaljer, allt från garderob, mat till fenomenal underhållning och all gästvänlighet. Vi sitter ute i en produktionslokal under kristalkronor och kandelabrar och sorlet vill aldrig ta slut. Invigningen är en unik milstolpe i svensk och europeisk industrihistoria. Vi önskar bolaget all lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*