Amerika och grannen

Det märks alltför väl. Imperiet Amerika med alla sina universitet, militärmakt, nobelpriser, kapital, innovatörer, artister och entreprenörer till trots, så ser man mer och mer en osäkerhet och vilsenhet. Under de flesta av våra liv har USA varit navet och centrum för makt och ekonomin. Allt jagt läst om på universitet och andra ställen har oftast skrivits av bländande jänkare. Min favorit när jag läste om ekonomi och företagsledning var Peter Drucker, en österikare från början med som alla andra blev amerikan och proffessor. Hur som helst är det en ny världsordning som är på väg. Det syns i ansikten, i psyket och uteblivna framgångar för amerikanska företag. Jag tror att man kan se det lilla i det stora säger min kollega Gunnar om saken. Det är ungefär som när man märker att sin granne köper en ny bil, byter ut sin åkgräsklippare och lägger om taket. Plötsligt är han eller hon på väg i fatt och kanske förbi? Har också hört att grannen ska byta jobb och få mer lön är mig. Känslan, även om jag inte ser det så, så tror jag känslan kan beskriva amerika just nu. Imperiet ser att Kina och Indien bygger sina skyskrapor, utvecklar bilar, är duktiga i idrotten numera (gäller Kina) och deras universitet börjar bli minst lika bra som i väst plus en tjugoårig obruten tillväxt med tvåsiffriga tal (eventuellt undantag 2012). I Shanghai har nästan hela staden förnyats på 10 år och staden bär syn för sägen. Allt är nytt. Då pratar vi en stad som är i New Yorks storlek. Flåset från great China går inte att ta miste på. De syns i Afrika, Europa, Asien och har kapital på fickan. Det blir till att tänka nytt även om amerika alltid är bäst ialla fall. Bäst på frihet, attityd och generositet. De finns baksidor och mörka sidor från Latinamerika men deras show behövs. Ett kommunistiskt-kapitalistiskt land är knivigt att förstå. MEN,det är nog dags att lära sig lite om dessa länder, deras ledare och hur deras utrikespolitik ser ut. Cash is king gäller även mellan länder och grannar…….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*