Skara-Bert

Det var en förunderlig halvtimme att lyssna och ta del av Bert Karlssons entreprenörsresa. En entreprenör ut i fingerspetsarna som är omöjlig att fånga in i gängse mallar. Hans berättelser börjar med att han som tjugoåring driver tre ICA-affärer och hur han köper tomma fastigheter för pengarna i Skara. Snart har han öppnat ett nytt nöjescentrum som blir en jätteflopp eftersom alla människor under sommaren drar ner till västkusten. Sagt och gjort så är även Bert i Grebbestad där så många andra västgötar vistas. På plats köper han en fastighet som han hyr ut åt en kvinna som vill öppna en bingoverksamhet. Bert är yttterst tveksam till idén men det blir en braksuccé. Genast inleds ett kortståg efter lediga lokaler i Bohuslän och södra sverige för att öppna nya bingohaller. Bert blir störst på detta och pengarna som rullar in används till ny fastighetsaffärer. Däribland en stor flyktingförläggning i Skara som ger stora intäkter. I samband med denna anläggning hamnar han i storbråk med Föreningsbankens styrelse och ledning som säger upp avtal och lån till denna anläggning. Detta grundlägger en strid som enligt Bert Karlsson gör att Föreningsbanken går under och alla deras andra finansieringar av andra flyktingförläggningar rivs upp vilket skadar banken. Lite oklart hur detta går ihop och någon plats för frågor ges inte. Däremot är det skoj när han kommer in på musikbranschen och hur han medvetet jobbar med de främsta musikerna och skapar enorm framång i melodifestivalen år från år. Bert skivbolag Mariann omsatte när det var som störst nästan en miljard kronor. Sedan kom hela projektet med Sommarland och dess gigantiska framgång. Det finns väl inte en familj i Sverige som inte varit där.  Även ett köpcentrum byggdes och här uppstod på nytt konflikter med finansiärer och partners. I denna veva etableras Ny Demokrati tillsammans med Ian Wachtmeister och Bert drog in i riksdagen med dunder och bång. Situationen blev väl övermäktig misstänker jag. Efter alla dessa turer la Bert fokus på TV-formatet och har sedan skapa flera framgångsrika projekt som Fame Factory med flera.  Även insatser kring skolmaten och ett tiotal böcker har han hunnit med att skriva.  Och nu har han på nytt öppnat ett stort asylboende i Skara och återvänt till Grebbestad. Det verkar som om cirkeln håller på att slutas.

Men vem är egentligen superentreprenören Bert, denna exempellösa västgöte med ett genialiskt affärssinne? En ständigt comback kids eller underdogs som så många älskar. En sak är säker, Bert är Bert med hela svenska folket och det är ingen dålig prestation.  För det första har han jobbat med fastigheter, musik och TV och upplevelser som huvudinslag. Moderna och mediala branscher som syns. Han har alltid haft god tumme med tidningarna och fått bra publicitet. Det PR-mässiga delen har varit MVG+ liksom hans sociala förmåga.  Han sätter rättvisan högt och blir han utsatt för provokationer som han uppfattar det, då blir det strid, kamplust och revansch. Ingen sätter sig så att säga på Bert. Här ligger gamla säkert västgötska stormän i anlagen. Och han är heller inte någon konservativ utan mer en rebell som fångas av intressanta företeelser,oftast med god tajming.

Våga göra saker och ting är budskapet under kristallkronorna på Eksjö Stadshotell.  Stå inte bara och titta på utan kliv in och agera och utför något viktigt.  Var inte ledsen om du går på en mina eller två, sånt går att reparera. Kan någon annan göra detta, så kan jag. Detta tror jag är hans statement. Det enda som är synd är att Bert är lite för skrävlig och inte riktig har distans till det fina han gjort och uträttat. Skrytsamheten slår över. Däremot det han gjort, gått sina egna vägar är värd egna böcker inom modern management och PR.   Att han dessutom är rolig och kan dra flera historier gör inte saken sämre. Sannolikt är Bert större än vad de flesta tror i och med att han kan kombinera smartness och härlig humor med framgång. Han känner människans gång och förstår vad som är i tidens omlopp. Berts sista ord blir allvar och en fråga till publiken: Hur mång av gubbarna har gjort ett PSA-prov. Knappast några händer i luften. Berts dom: Idioter, spring iväg och ta provet och håll bättre koll om livet är dig kärt.  Annars blir du jordgubbe och missar livets sken. Det skulle vara intressant om någon psykolog  tog sig an Berts olika val, hans konflikter och hur dessa uppstått, status, pengar, ideologi, moral, tolkningar, uppfinnarförmågan och mycket annat. Alltså en mer problematiserad och fördjupad bild av en annorlunda entreprenör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*