Polyteism

Det är ett utmärkt initiativ från P1 och filosofiska rummet. Programserien har fått titeln, Meningen i en sekulariserad värld. Tänkvärt och väl infångat. Den amerikanska professorn, Hubert Dreyfus intervjuas om sin nya bok All Things Shining som bland annat handlar om att läsa litterära klassiker för att finna mening i en sekulär tid. Det är ett sätt att komma till ro och ställa in sin frekvens. När frekvensen är rätt kan vi också upptäcka och uppleva heligheten som omger oss. Problemet är att vi inte fokuserar på detta utan splittras av underhållningsindustrin. Vi trivialiseras sönder istället för att bli bra på att leva som de äldre kulturerna hade som dygd. Dreyfus har inget färdigt religöst system men lutar åt polyteismen i så måtto att han inte tro på några gudar i vanlig mening. Mer att man kan uppleva värden på olika områden som öppnar upp heligheten om man ”gräver” sig in i sin uppgift. Helighetskänslan finns så att säga på fler ställen och inte bara på ett ställe som monoteismen tror. I den meningen tror jag han har helt rätt. Professorn menar vidare att antingen är vi lyckliga men tror att vi är olyckliga eller så borde vi vara olyckliga men förtränger detta med underhållning och är skenbart lyckliga. I båda fallen blir det en dissharmoni som skymmer heligheten. Sådana här program ger verkligen näring åt tankarna.  Hatten av för Filosofiska rummets programidé och enastående duktiga programledare Lars Mogensen och Thomas Lunderquist som både ligger steget över professorerna i det mesta som tas upp i dessa livsåskådningsprogram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*