En VD-dag bland många

Oftast börjar dagarna strax innan klockan åtta på morgonen och slutar runt halvsex,  med minst en timmes arbete hemma varje kväll. Kort definition: Verkställande direktör (VD – engelska CEO) är den högsta befattningen i ett aktiebolag. VD är tillsatt av företagets styrelse och ansvarar för allt som sker inom företaget. Så lyder definitionen och här är ett axplock från den 6 december som just håller på att fullbordas:

Dagen började med en bedömning av vad som är underhåll och investeringar i samband med att vi byggt om en ny förskola. Beloppet ska omvandlas till en hyreshöjning och vara rätt.  Avskrivningen sätts till 20 år vilket är schysst mot verksamheten.

En före detta styrelseledamot kommer in och pratar. Den är en vänlig själ och vi pratar om vägar och grävtekniker plus vad som händer på orten där han bor. Mötet avslutas med att jag får en bild på en dåligt underhållen lägenhet.

Det blir en snabbsittning  kring en bilaffär som vi gjort och blivit vilseledda. Vi leasar alltid bilar och köper inga bilar kontant på grund av värderas. Här har det uppstått olika missupfattningar och vi får vänta tills ansvarig är tillbaka. Det blir en massa följdverkningar som nästan aldrig tar slut.

Börjar läsa igenom handlingar inför mötet som är klockan 14 kring ramavtal. Hoppar över fikat och rättar texter.

Fastighetsgruppen drar igång klockan 10, och här försöker vi samordna oss och se till att vi använder våra lokaler optimalt. Här deltar samtliga huvudchefer och kommunchef och vi har fått en bra struktur på dessa möten. Vi börjar bli en koncern. Ett lag. Stefan gör ett bra jobb. Frågan om hemlöshet kommer upp och här visar det sig att jag inte varit på tårna.

Under lunchen skriver jag ihop protokollet från mötet och skickar ut beslutspunkterna som vi kommit överens om och delger även vår styrelse materialet. I samband med att jag tar en kopp kaffe tar vi en diskussion kring en specifik hyresgäst.

Ett snabbsamtal till reklamföretaget för att få reda på priser och innehåll i deras förslag på en ny hemsida.

Träff med entreprenör och konsult angående om- och tillbyggnaden av brandstationen. Presentation av ny fasadutformning och färgsättning som ser mycket bra ut. Vi bestämmer att gå vidare på detta. Det är även avstämt med verksamheten, stadsarkitekten, kommunen och nu oss själva.

Nytt möte vid 14 med inköpsavdelningen om framtagning av nya ramavtalen för olika entreprenörstjänster. Här samarbetar vi alltså med inköpsavdelningen och mötet är konstruktivt och går framåt. Nytt möte bestäms och vad som ska ske fram tills dess.

Efter mötet sätter jag mig ner och besvarar en rad mail som kommit in. Varje dag kommer in cirka 30-50 mail, varav hälften föranleder någon aktivitet.

Möte i korridoren om att det bygger på med istappar. Ger tips på vad avspärrningsannordning kan finnas samt vem som ska kontaktas. Underligt att vi får påväxt av istappar när vi verkligen har isolerat och lagt stora summor förra året på taket för att fixa detta problem.

Klockan är halv sex och utanför faller snön. Det är mörkt och tystnaden brer ut sig. Det mesta som jag gör handlar om ekonomi , kunna ta beslut rakt upp och ner och ge besked så att andra kan driva processerna framåt. Är det något som ledarskap handlar om är att ha hyggligt omdöme utan förberedelser. Mitt i striden gäller att kunna verksamheten utan och innan och fatta beslut. Att ha en en röd tråd och hela tiden ta hjälp och ge snabba svar är en del i den nya VD-rollen. Man vet aldrig vad som dyker upp eller hur man ska agera. Det finns aldrig något facit utan det krävs massor av improvisationer. Sannolikt har VD-rollen förändrats mesta av alla yrken de senaste 20 åren.  Rollen är mer operativ, cochande och ansvaret gäller alla områden och ALLT.  Nu gillar jag problemlösning så det stör mig inte alls. Tvärtom.  Men den gamla direktören i vit skorta, slips och cigarr som gjorde upp affärerna på stadshotellet och satt i delegation på dagarna är historia. Idag är VD en aktiv lagledare som själv måste gå ut och spela om om det krävs.  Den sista pusselbiten är att bevaka den strategiska dimensionen så att vi följer färdplanen och har rätt kurs inställd.  Den biten är den man gör på kvällarna när man summerar dagen och funderar på morgondagen.

Så här ser dagarna ut. Det här är verkligen en genomsnittsdag. Efter en dag är man trött och därför är det så skönt att gå ut eller spring med våra hundar. Att inte tänka på något alls utan att bara hålla balansen och inte ramla på det svåra underlaget som det är just nu. Klockan är runt  23 och det är dags att att hoppa i säng.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*