Konsten att bygga bostäder

Konjunkturkurvorna pekar neråt och många byggentreprenörer och husleverantörer har det tufft. Det är konstigt att det kan var så svårt att få upp byggvolymerna till 35-40 000 bostäder per år när efterfrågan, köpkraften och behovet ökar. Vissa år skjuter volymerna iväg men faller lika snabbt tillbaka. Visst är det kapitalkrävande, riskfyllt och ett dribbel kring finansiering. Men med lite perspektiv och långsiktighet så går alla bostadsprojekt ihop sig och ger stora vinster med tiden åtminstone sett från ett kommunalt eller privat bostadsbolags horisont. Ibland tar det ett år ibland upp till sex år med förluster, men sen kommer vinster i minst 44 år. Med bostadsrättsförsäljningarna är det annorlunda eftersom byggjättarna inte vill stå med osålda lägenheter eller villor. Dessbättre går det numera att skapa väldigt låga driftskostnader, införa smart teknik där kunden eller hyresgästen kan styra sin komfort och verkligen skapa hälsosamma byggnader som är estetiskt tilltalande. Kanske är det så att det saknas mod när allt kommer omkring, när allt ser dyster ut.  Det finns inga bättre lägen än att dra igång investeringar när allt går på halvfart (då är entreprenörer och leverantörer tillmötesgående och lyhörda). Att bygga handlar till övervägande del om finansiering och att hitta rätt produktionsmetod samt bygga funktioner som är på mångas läppar. Stora balkonger, bra förvaring, tillgängliga parkeringsplatser och goda planlösningar. Tiden är också inne för att förverkliga tankegångarna om det intelligenta och miljömässiga hemmet som lanserades för mer än tio år sedan och då föll platt till marken. Här finns samma tekniksprång som i bilbranschens barndom. Även att kunna bygga snygga industrialiserade bostäder skulle kunna få ett genombrott (NCC:s tunga satsning på industriellt byggda flerbostadshus i Hallstahammar slutade med nedläggning trots att här fanns rätt tänk och fröna till framtiden). Metoder som skapar snabb montering, högre kvalitet och bättre miljöaspekter. Och det fina i kråksången är att kostnaderna kan sänkas med cirka 30 procent om man kommer tillrätta med produktionsflödet. Många brukar också prata om att det inte finns några lägen att bygga på. Själv tycker jag det vimlar av lägen. Det finns många ställen där det går att förtäta en stad och öka dess densitet. I Eksjö är målet att bygga ett bostadsprojekt varje år och det har vi lyckats med från dag ett och även att stimulera andra att bygga och investera i Eksjö. Senaste projektet var Norrström som blev nominerat till Rödfärgspriset  http://www.falurodfarg.com/?page_id=2749. Nästa år inleds ett nytt projekt som heter Lunden. Ett spektakulärt bostadsprojekt med hårt standardiserade (genomtänkta) huskroppar med ”takkronor”, så kallade kuverttak som sicker ut och skapar en ny stadsport och siluett i Eksjö. Projektet ska rymma cirka 70 bostäder och klara en total produktioskostnad på 20 000 kronor inklusive moms per kvadratmeter som innebär en hyra på  8 500 kronor i månader för 3 rok. I konsekvens med detta säljer vi andra fastigheter som skapar reavinster som gör att vi kan ha en kontantinsats och bibehålla soliditet på cirka 20 procent som är ett ägarkrav. Nu sker försäljningarna inte av detta skäl.  Vi vill inte växa mer utan istället koncentrera oss på större områden där vår fastighetsservice kommer mer till sin rätta och släppa mindre enheter som inte är rationella att förvalta.  Med detta upplägg blir det lönsamhet direkt. Skulle vi lånat till allt skulle vinsten kommit efter sex år och varat i 44 år. De kommuner som bygger bostäder ökar sin tillväxt så enkelt är det. Kan man skapa ett sunt samarbete med andra privata aktörer (konsortium) så går det att bryta en negativ befolkningsutveckling och skapa en hålllbar tillväxt även för små kommuner. Tre av de senaste fyra åren har Eksjö ökat sin befolkning där bostadsutvecklingen spelat en roll vid sidan av många andra faktorer.

norrström 2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*