Firma Helge Hamnert

Helge Hamnet är den udda möbelhandlaren som aldrig övergav sin bygd utan som mitt i djupa Småland specialiserade sig på Carl Malmstens möbler och textilier, Svenska och Orientaliska mattor och Märta Måås-Fjetterström enastående mattor. Inom dessa områden är han den sista som kan berätta om hur möblerna kom till, dess formgivning och tillverkning och om personerna bakom dessa verk. Här finns berättelser för en ny svensk storfilm. Hans dröm var sannolikt att rita möbler i och med att det fanns så många skickliga möbeltillverkare i bygden och att han startade sin bana som 17 åring på ett arktitektkontor i Stockholm.

På väg ner till Öland gör vi en avstickare. Det var många år sedan vi var här och handlade och ska se om butiken finns kvar. Visst är den det ! Vi ringer på och det är alltjämt en äldre fin herre, med sin tunna tygslips, lite för stora kavaj, naturfärgad skjorta och hängslen som tar emot oss efter lite väntan i farstun (i samma outfit som Malmsten). Mig känner han inte igen men rösten är bekant säger han. Vi berättar vilka vi är, var vi bor, vad vi köpt tidigare och var vi är på väg. Genast livas han upp och minnet stiger fram ur gömmorna.

Utställningen i HH-huset är fortfarande unik och vill man se vackra Carl Malmstens möbler i talrika uppsättningar bör man omgående åka till Högsby. Här finns även andra rariteter som bara de är värde en dagsutflykt som exempelvis skrivbordet Jorden som Malmsten ritade 1939 för Torsten Kreuger. Han ”säljer” så att säga genom att berätta historier om varje produkt. Minnet är fantastiskt. Här praktiseras storytelling på högsta nivå och han har själv lika roligt. Vill man ha något, är han pilsnabb och tar snabbt fram lösningar och förslag. Det här är så långt ifrån Elgigantens säljare som står och hänger bakom en dataskärm man kan komma. Besöket blir som en liten fest och närmast som ett möte med en släkting. Helge har en sann passion och beundran för de främsta av landets möbelformgivare som han också känt personligen. Dessa giganter får nu nytt liv genom Helges omsorg. Han är också förvånansvärt väl uppdaterad om vad som sker i dagens möbelformgivning trots sina 84 år och har en hemsida http://www.helgehamnert.se/. Butiken har han också öppen varje dag. Helge är vad Ingvar Kamprad inte är. En möbelhandlare som alltid sålt det bästa svensk möbeltradition har att erbjuda. Jag ger detta original (i ordet finaste bemärkelse), ett råd, att på sikt skapa ett museum/stiftelse med dessa möbelformgivare och slå ihop allt med Greta Garbo museet som bara ligger några 100 meter härifrån. Han vill gärna bjuda på en fika tvärs över gatan men vi har lite brått denna dag och får då istället ciderflaskor, tändsticksaskar och en liten kattbok som minne från besöket. Helge Hamnert, en enastående köpman, en mäster av högsta graden inom sitt skrå och vars kunskaper överstiger varje bok i ämnet. Han säljer inget, han förmedlar och bär traditionerna, tidlös elegans, vidare på sitt enkla sätt.

malmsten 2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*