Pensionskoll.nu

Det där med pensionen är ju inget man går och tänker på när man är mitt uppe i yrkeslivet.  Men det är nog dags att ompröva detta, så att man inte bli en riktig loser. Det gäller tydligen också att ha koll på det som rapporteras in så att det blir rätt summor. Det var så jag fick upp ögonen för pensionen, att det var felinrapporterat och att tjänstepensionen som för min del är lika stor som den allmänna pensionen är något som jag själv helt och hållet har ansvar för. Visst finns det bra hjälpmedel i form av pensionsmyndigheten, min pension, det orange kuvertet och pensionsvalet osv. Även KPA Pension är ett utmärkt stöd men besluten ligger i mina egna händer. I grova drag finns det fyra komponenter i en pension. Den allmänna pensionen som ligger i botten, sedan tjänstepensionen och på toppen egen privat pension. I den allmänna delen ligger även premiepensionen som är 2,5 procent och som man själv ska hantera.  Bara denna lilla del kan komma att stå för en betydande del den dag man går i pension. Allt mellan flera hundratusen upp till ett par miljoner kronor kan bli skillnaden om man har tur.

För mitt eget vidkommande har jag ansvar för cirka 50 procent av den framtida pensionen och här kan det bli skillnader som natt och dag, beroende på hur skicklig jag är på att placera i rätt bolag, i rätt aktiefonder, räntefonder, blandfonder, generationsfonder osv. I mitt fall har jag tre olika bolag, Skandia, Länsförsäkringar och SPP och varje bolag har cirka 100 fonder.  Så det gäller att komponera rätt utifrån risknivå och bedömt framtidsläge. Det här tar en kväll i månaden att se över. Det är väl ok för mig som jobbar med ekonomi men hur ser det ut för alla andra? Nu ingår jag i ett pensionsavtal som heter PA-KFS 09 och alla avtal har sina speciella utformningar. Det som är viktigt är att kunna kontrollera de belopp som betalas in och känna till hur stor del av lönen och andra inkomster som procentuellt utgör pensionen.  Sedan har de flesta av oss bytt jobb och har därför olika avtal och olika ställen där pengar finns som vi knappast känner till. Börja leta med en gång. På minpension.se kan man sedan själv lägga in belopp och skapa en översikt när man väl fått tag i alla inloggningsuppgifter och hittat alla bolag. Om vi nu ska göra allt själv precis som IKEA-lådan, ska vi definitivt kunna flytta våra surt förvärvade pensionsförsäkringar. Flytträtten ska vara en självklarhet. Ska det gå åt skogen så ska det göras rejält. Hemsidan minpension.se skulle också ta fram en kalkylator, där man kan sätta in olika värden och laborera med om man går i pension vid 60 år vad händer då, hur mycket blir nettolönen om man går vid 65 år osv. Skatten på pensionen tas ut av individen så det gäller verkligen att fonderna man har pengarna i växer ordentligt och då är det lätt att tumma på etiken och blåsa på med Lundins Petroleum mfl.  Skillnaderna kan bli att antingen få ut 15 000 kronor i månaden efter skatt eller 30 000 kronor beroende på färdighet. Summan av allmän pension och tjänstepension ska motsvara cirka 60-70 procent av lönen om man jobbat i 30 år enligt reklamen (men då måste det finnas en jämn och säker tillväxt).  Ska det bli dessa nivåer så gäller det att sätta sig in i siffrorna, kontrollera så att inbetalningarna är rätt, bli en AKTIV fondförvaltare eller daytraders och ha kunskaper om avtalskonstruktionen samt ha tur med konjunkturläget.   Om 10-15 år tror jag att de flesta forskare kommer att döma ut detta system som orimligt och orationellt.

brev

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*