Åh ljuva Italien !

italienItalien slutar aldrig att förbrylla eller att fascinera. Europas tredje största ekonomi och världens tionde ekonomi trots alla sina ständiga politiska skandaler.  Men Italien är också konstens, vinets, modets, fotbollens, småföretagsamhetens huvudstad framför andra. Här grundlades också den första filosofin och vetenskapen vid sidan av Grekland. Romarrikets enorma imperium styrdes härifrån under flera hundra år. I det vackra soliga landskapet finns sida vid sida Cosa Nostra/maffian och den katolska kyrkans epicentrum – Vatikanstaten. Landets territorium täcker 301 338 kvadratkilometer och rymmer 60 813 326 invånare (ungefär 200 personer per kvadratkilometer vilket är tio gånger fler än i Sverige). Landet har tillgång till många olika klimatzoner som gör att Italien är ett mycket rikt land även vad gäller djur och växter. Här finns snö, hav, sol och kultur utan motstycke.

Det är på den politiska mediala scenen som landet håller på att gå mot ett intellektuellt haveri.   Det är inte svårt att vara satiriker här, det gäller bara att kunna hänga med alla svängningar. Är det inte porrstjärnor som Cicciolina som visar brösten i kammaren så är det Alessandra Mussolini som stormar ut ur tv-sändningar efter kommentarer om fascistdiktatorn. Men senaste valet måste väl slagit alla rekord i udda rollinnehavare, brist på politiska program och idéer samt det rekordlåga valdeltagandet på 55% ? Eller vad sägs om följande personer:

– Silvio Berlusconi (Frihetspartiet)  76 år, mediemagnat, ägare av fotbollsklubben Milan, domstolskund och ständigt i nya rättsskandaler för grova skattebrott, sexskandaler och brottsutredningar. Tvingades avgå sedan har kört landets ekonomi i botten.  Röstandel: 29,18%

– Beppe Grillos (Femstjärnerörelsen), drygt 60-årig komiker med nätet som främsta vapen. Hans idéer är vaga och närmast förvirrade men alltid upproriska. Den härskande klassen, La casta, ska krossas. ”Dra åt helvete”, så lyder huvudparollen. Röstandel: 25,55%

– Pier Luigi Bersanis (vänstern), 61 år, Filosof från universitetet i Bologna. Först politiker i Italiens kommunistiska parti (PCI) och därefter inom dess socialdemokratiska efterföljare som nu heter Demokratiska partiet (PD). Valets segrare med röstandel: 29,58%

– Mario Monti, (partilös) 70 år, professor i ekonom, betrodd medlem av Bilderberg-gruppen och medlem i Coca-colas styrelse och före detta EU-kommissionär. Är ingen politiker utan teknokrat.  Stöds öppet av kyrkan.  Röstandel: 9,13 procent.

– Giorgio Napolitano, 87 år, Italiens åldrande president. Även han har varit med i Italienska kommunistpartiet från 1945-1991.

Det är inget direkt nytt eller fräscht gäng som vill styra Italien in i framtiden.  Undra om en experimentell teater skulle kunna komponera eller ens tänka ut något som liknar dessa udda karaktärer. Personer som ska leda en av världens tionde största ekonomier. Redan nu, en dag efter valet, har det kommit förslag på ny röstomräkning från Berlusconis läger.

Det luriga med Italien är att bakom denna scenkonst finns skickliga affärsmän, akademiker och familjeföretagare som sköter landet oavsett det politiska och massmediala spektaklet.  Även om det är tufft just nu med hög arbetslöshet, ungdomsarbetslöshet, låg tillväxt, stora skulder i förhållande till BNP och högt ränteläge så brukar landet resa sig på 9.  Det är som om man behöver ha allt det här kaoset omkring sig. Det hör liksom till interiören och ger extra syre. Italien är och förblir den eviga Comeback kids med all sin charm, sitt eleganta språk och sina starka familjeband och företagsamhet. Forca Italia

italien_venedig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*