Lördagsmorgon 9 mars

chavez kistas

Tidiga lördagsmorgnar är de bästa under hela veckan!  Att slå på P2 och höra klassiskt, brygga kaffe, ta lite frukost och sitta och fundera eller läsa något intressant har slagit ut fredagskvällarna som veckans höjdpunkt. Utanför skiner solen och vi är på Öland. Det är en kort stund innan alla är uppe så det gäller att ta tillvara denna egna gudstjänst. Just här på Öland passar P2:s musik till det omgivande landskapet och det lilla båtköket är som gjort för god musik. Utanför skummar vågorna i den mycket starka vinden när de når de långgrunda vikarna. Först idag går det upp för mig att det var den internationella kvinnodagen i går. Kvinnorna är nästan alltid bättre än män och oftast mer seriösa och ansvarfulla. Det är dåligt att det år 2013 inte råder jämlikhet när det gäller löner, yrken, hushållsarbeten, föräldraledighet. Det är IG till politiken och andra beslutsfattare.  Jag hinner fundera på den färgstarka El Comandante Hugo Chavez som gått bort. En omstridd men tydlig ledare för alla de fattiga i landet. Att SVT sänder tre timmar från hans begravning har jag inget problem med. Han var sin kontinents starka röst. För att förstå Chavez ekonomiska gärning och sätt att tala bör man vara spansktalande och ha levt eller följt landet. Jag har fått höra många solskenshistorier om Chavez av min chilenska vän Luis Martinez under våra många löparrundor. En av hans styrkor var att kommunicera och visa hur landets pengar användes, utfall mot budget och även redovisa sina egna utgifter i börsmonitorer som las in i hans TV-sända tal och på många olika andra platser.  Även gud och kyrkan fanns med på ett hörn. Mycket var bröd och skådespel och jag är ganska kritisk, men han gick sin egen väg och det är det alltför få som gör.

Plötsligt dyker Klara upp i dörrposten och undrar vad jag gör och om jag inte kan sänka musiken eller stänga av. Förtrollningen tonas bort och det blir mer konkreta saker som ska avgöras.

Efter frukosten går vi ut och ser hur landskapet börjar tinas upp och bli mer vårlikt. De stora fälten ligger snöfria och fungerar som stora landningsbanor för alla inflygande fåglar. I buskar och träd börjar stararna byggjobbet med nya eller att renovera bon.  Inne i ladugårdarna väntar korna på att komma ut på dessa unika strandängar som liknar perfekta greener. Fritidshusen börjar sakta men säkert öppnas och för varje veckoslut tänds det upp i ytterligare ett mörkt hus. Ett trevligt vårtecken för alla bofasta och inte minst öns köpmän och handlare som nu äntligen kan vädra morgonluft när omsättningen steg för steg ökar.

Öland har verkligen två olika ansikten. Ett tillbakadraget och närmast asketiskt vinterliv och sedan ett flödande och livsbejakande sommarliv där nästan alla idéer är möjliga när alla turistströmmar verkar sakna ett slut. Många människor på liten yta verkar stimulera fantasin och nya idéer. Men så här den 9 mars är det fortfarande lugnt och meditativt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*