Tack Percy Barnevik

barnevik

Percy Barnevik är tillbaka med en ny bok, ”Ledarskap 200 råd” efter hans förra bok ”Jag vill förändra världen”.

Förordet är inte så mycket att säga om och bokens alla råd är väl strukturerade och ger en fantastisk inblick i Percys liv och sätt att leda, bygga och tackla kriser med mera. Boken köptes i mars månad men förordet avslutas med Stockholm i april 2013. Det är Percy i ett nötskal och sannerligen en medveten markering. Att ligga en månad före, alltid effektiv, alltid ha greppet och kontroll på marknad, konkurrenter eller organisationen ligger väl i linje med Percys filosofi.

Han liknar de riktigt starka kungarna som stred i första ledet med sina soldater. Han gick själv i bräschen för sina idéer och föregick på så sätt med gott exempel. Även om dessa exempel kan diskuteras. Men han offrade först sig själv och försökte leva som man lär. På så sätt fick han en hög trovärdighet och kunde skapa momentum för sina organisationer. På en del punkter påminner han om Ingvar Kamprad även om denne envisa smålänning alltid har haft en mer folklig framtoning. Percys bok är viktig och väsentligt bättre än jag trott.

Han ger sin version, en rak och ärlig beskrivning av detta hantverk. Boken är välskriven på klassisk Barneviks manér. Det är inte svårt att hysa respekt för en som lett 200 000 medarbetare och haft ett huvudkontor på 100 personer. Percy var facklan, min ”näringslivshjälte” när vi började med företag. Han blåstes upp och var modellen för oöverträffade jobbhistorier. På 2000 –talet blev det svarta rubriker kring hans stora pensioner, skandaler med asbestexplosionen i USA, rättegångar och ett ABB som höll på att gå i konkurs. Plötsligt var aktien inte värd mer än ett frimärke. Krisen var ett faktum. Lägg därtill kritik från huvudägaren som dömde ut hans skicklighet som trix med bokföringen (klåparna Wallenbergarna). Plötsligt blev allt tyst kring Barnevik som själv blev sjuk och fick många privata prövningar att ta hand om. Men även när strålkastarna släcktes fortsatta han att jobba och använde sina pengar till att bygga upp en fantastisk organisation Hand in Hand, som skapat 900 000 företag i Indien. Vilken prestation och detta gör han när vi andra lägger oss på sofflocket och ser fram emot pensionen och ett lugnt och stilla liv. Istället är han i Indien och hjälper målmedvetna kvinnor att resa sig från sin fattigdom och bygga en ny framtid. Något som SIDA aldrig skulle klarat av. Denna udda krigare är nu 72 år. Det är märkligt hur mycket en människa kan åstadkomma på ett liv. En enskild människa. Tack Percy – för dina tankar kring hantverket ledarskap.

Jag läser boken på Öland som alltid ger den rätta inramningen. Här i köket med havet framför oss, i vårt båtkök är stämningen oslagbar. Mellan raderna hörs J. S. Bachs Matteuspassionen av Kammarkören och som dirigeras av mästaren Eric Ericsson. Det kan inte bli vackrare än så.  Slutsatsen: Bach + Percy + Havet + kopp kaffe gör Percys text levande och inspirerande.

barnevik 2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*