Fantastiska maj

Vi har kommit en bit in i maj och det är vackert så att det gör ont. Man säger att det inte finns några vanliga dagar och det ligger mycket visdom i det påpekandet.  Varje ny dag är värd sin speciella uppmärksamhet och förundran. Idag den 10 maj klipper vi gräset för första gången och det är väl säkert två eller tre veckor senare än normalt. Björkarna håller på att slå ut i sin skira grönska. Löven är som de gamla tjugofemöringarna i form.  Gräsmattan skimrar i det starkt ljuset som faller in mellan de stora ekarna. Ovanför huvudet surrar det av bin som verkligen ligger i, långt uppe i trädkronan. Det livgivande ljuset är tillbaka och allt är nytt och fräscht för denna säsong. Nu är de inga problem att köra igenom gräsklippningen och att missa hockeyn (ingen speciell uppoffring).  Så här års vill man bara vara ute. Jag har därför spänt upp ett nät som fångar in golfbollarna när man slår mot nätet. Ett par dåliga slag eller bollar i vattnet spelar ingen roll när man kan vara ute i denna stund.  Det är märkligt att man tycker att det är lika fint år ut och år in. Här finns ingen mättnadskänsla eller att man blir likgiltig för naturen.  Det verkar istället som om man uppskattar naturens skönhet ännu mer ju äldre man blir. Kanske är detta skådespel större än vad vi just nu förstår och något som kommer att uppvärderas i en annan framtid.  En slags renässans för det skönas inverkan på våra sinnen och dess estetiska funktion som gör oss mer mottagliga för varats medvetande.

Men just nu är det puls. I fågelholkarna är det full rulle och jag tror att det är en rörsångare som är i gång. Våra dobermanhundar rullar sig fulla av gräs på sina ståtliga pälsar och vill inte komma in. De nosar och spanar efter allt som prasslar i marken. Och när inget händer vill de gärna gå och lägga sin i solskenet. Plötsligt hörs en gök genom luften.

Maj är förmodligen den bästa månaden av alla. Den inleds dramatiskt med valborgsmässoeld och mösspåtagning och arbetarna dag den 1 maj.  Att vara i Uppsala vid denna tidpunkt är som att bli ung på nytt. Sedan kommer allt slag i slag. Som tur är, är allt lite försenat så nu finns det tid att hänga med svängarna.  Speciellt uttrycket ”mellan hägg och syren” förknippas ofta med en särskilt njutbar del av försommaren, perioden mellan blomningstiden för hägg respektive syren. Uttrycket kan ha sitt ursprung i den årliga period då skomakargesäller enligt skråbestämmelser skulle friställas för att ge sig ut på vandring. Vissa skomakerier stängde då under gesällens frånvaro för att njuta av den bästa tiden på året. Den ofta citerade historien om skomakaren som satte upp en skylt med texten ”stängt mellan hägg och syren” är säkert en skröna. Men alla förstår andemeningen.

Det är alltså en bra månad som ger extra energi. Just i maj inleds alla stadslopp, cykeltävlingar, turneringar, golfsäsongen, orienteringen, utomhussäsongen för tennis, härliga kvällslöpningar och inte minst grillsäsongen. Maj är den månad som lockar fram minnen av sitt liv och tankar om framtidens jobb, boende och utbildning och så vidare. Även gör-det-själv säsongen drar igång på allvar liksom alla plantskolor. Själva ska vi renovera gamla fönster och lägga om taket med ett byggföretag. Plantor ska köpas, nya rosor som gått åt i vinter ska kompletteras och nya träd ska planteras.

Det är alltså mycket som ska göras och det spritter verkligen i en. Men, det gäller också att uppleva maj. Att ta en dag i sänder och känna av att det inte finns några vanliga eller normala dagar. Alla har sin karaktär och sitt speciella drama. Maj rundas sedan av med annalkande skolavslutningar, baler och studentmössor precis som den börjar. Maj är nog grönt och vitt som färg.

maj 2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*