Dreamhack Summer 2013

Det är Dreamhack Summer 2013 här i Jönköping idag. Det är organiserade rebeller som bär in sina dyrgriper, men alltjämt rebeller och en del av framtiden som får inträdesbandet runt handleden.  Vi ska in i D-hallen, den största hallen där stora scenen finns och där de flesta tävlingar och uppträdanden avlöser varandra.  Det hela är en mix av en rockfestival, Kivik marknad och FRA:s signalspaning. Här finns mängder med restauranger, företag, filmer, scener, butiksförsäljning, tävlingar, storbildskärmar och minst 20 000 datorer som är ihopkopplade i ett gigantiskt nätverk. Fyra manshöga servrar driver hela eventet med de flesta komponenter från Dell lustigt nog.

Detta är alltså ett superlan som ska pågå i tre dygn med invigning i dag Lördag och avslutas på Tisdag förmiddag då Telia-nätet kopplas ur.  Biljetten kostar cirka 1 000 kronor för dessa dagar och det behövs minst lika mycket till. Det är två förväntansfyllda ungdomar som körs in till detta mecka för att träffa sina andra kompisar. De flesta kommer i grupper.  På sätt och vis är det som en stor SKOLAVSLUTNING. Men här finns också folk i min egen ålder märker jag när jag går runt och smygtittar på alla som redan nu har dukat upp och satt igång med olika spel. Det skrattas, monteras, skruvas, plockas, pratas redan för fulla muggar. Det är alltså en speciell vy att se alla dessa  ”nördar” i fyra mässhallar plus andra ytor som är överlastade med vattenkylda datorer, chassin av glas eller pimpade datorer. Den ena lyxåket värre än det andra. Det är dagens bilsalonger fast med rock n roll och partaj.

Om detta är framtiden, så blir allt väldigt bra.  Det är disciplinerat, avskalat och mycket gemenskap. Här finns vakter, sjukvårdare och personal i alla hörn. Nästan alla har t-shirt och kortbyxor i denna grotta. Men här finns också enorm kunskap och vetgirighet. Man hjälper varandra att komma vidare. Det kanske är här, just ikväll som nya idéer föds och som på sikt ersätter Google, Spotify och Twitter etc. Kanske föds här ett nytt utbildningsföretag som bygger på något spelprogram.  Som dessa betraktar världen så blir den.  Här finns faktiskt samma känsla som det som finns hos poeten William Blake. En säregen poet som skapade sin egen mytologi och hyllade fantasin och inbillningskraften som det som gör människa till människa. Folket här ser världen på ett annat sätt än vad jag gör.

Jag drar mig ut ur denna pulserande virtuella värld som redan nu påverkas oss mycket. Ute skiner solen och allt är sig likt. För 30 år sedan, när jag var i Gustafs ålder fanns knappt begreppet datorer, än mindre nätverk eller internet. Den slog igenom först i mitten av 90-talet. På knappt 20 år har denna industri förändrat vårt sätt att kommunicera, producera, administrera, digitalisera, leverera osv på grund av nätverket internet. Det är här man kan se varifrån vinden kommer och vad som är i svang just nu. En bra termometer för framtiden.

MEN, var är media??  Varför direktsänder inte alla mediabolag härifrån hela tiden. De är ju så pigga på att skapa egna nyhetsforum och göra media. Var är SVT, Aftonbladet, Expressen, DN, TV 3, TV 4, radiostationer och allt vad de heter, fattar man inte värdet och storheten i detta. Alltså, världens största festival inom IT, spel, nätverk, datorer, system och mediabolagen sänder små snuttar härifrån. Men det är klart, inget förvånar. Det ligger en bit från Stockholm och handlar inte om sensationer, kungen eller skvaller.

dremahack 2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*