Fruntimmersveckan

Det är Fredrik som inleder den så kallade fruntimmersveckan från den 18 till den 24 juli som man hörde mer om förr. Gräset börjar bli nerbränt, grusvägarna är vita av kalkstenen och tofsvipan hörs över hela alvaret – det är sommar och runt baden trängs man som man gör i en bardisk. Det är högtryck på allt.  Affärerna på Öland snurrar 80 procent av sin omsättning under juni och juli månad. Mitt uppe i allt detta är det även start för British Open i Golf med åtta svenskar inblandade.  Viasat har skickat en gratislänk som gör att jag kan prova på under fyra dagar och se golfen i datorn, plattan eller telefonen.

Det ser faktiskt ut som om det blir en golfsommar mot alla odds. Det var Rolf som drog ut mig och nu är jag fast, lika fast som jag var i 14 års åldern då jag blev mästare i minigolf i Kalmar. Det är samma kamp, koncentration och glädje nu som då. Åldern spelar ingen roll. Då liksom nu gäller att ligga kring 40-45 poäng per runda. Målet har varit att sänka mitt hcp med 10 slag och detta har jag uppnått.  Nu är målet att spela stabilt på 18 i hcp. Nästa år ska jag nere runt 12-13 genom intensiv träning. En egendomlig sak som jag lagt märke till är att de flesta golfspelare är dåliga på att träna. De är få som tränar på rangen, träningshålen, träning på gym eller tar lektioner med klubbens PRO (professionella tränare). Konstigt eftersom golf är tråkig mängdträning om man ska framåt. En duktig svensk spelare sa att 95 procent av alla rundor är dåliga. Det är alltså bara att öva och när de där fem procenten inträffar så är all träning, dåligt spel och grusade förhoppningar glömt.

Golf har varit en hög tröskel för mig. En gubbsport med alla sina sociala markörer och granskande blickar. Trots att jag nästan växte upp vid en golfbana var det bara fotboll för hela slanten. Golf var något främmande. Så tror jag det ser ut för många. Denna bransch behöver numera utveckla både sin produkt och nya kunder för att klara av en minskad efterfrågan.  Här finns mycket att ta itu med. Alltifrån organisationsformen till att golfen måste bli en uppsökande verksamhet och glömma tiderna med spelrätter, köer eller dyra besöksspel. Nu gäller att förnya och ha engagemang. Den attityden passar mig mycket bättre.

En klubb som anammat detta är Oskarshamns GK som anställt en ung och hungrig klubbchef som fått fart på ungdomsverksamheten, gör nya event, satsar på nya menyer, trevligt bemötande (inte högtravande), skratt och stoj och inte minst utveckling av banor och träningsspel. Det har blivit en ny mötesplats, något som många hänger vid.  Det kändes direkt att här packas golfen om till att nå flera.

Det blir alltså en hel del golf när man har tre kilometer till hål 6. Det kluriga är att sortera fram 4 timmar som inte drabbar andra.  Det blir med andra ord riktigt tidiga morgnar då daggen ännu ligger över banorna och då scorekortet kan lämnas in vid 09.30. Att gå 18 hål med fullt fokus är ingen lek.

annica 2