Det blonda landskapet

Det blonda landskapet håller successivt på att ta över Öland, då allt blir vetefärgat, förgyllt och solblekt. Den blonda framtoningen mot det blå havet och himlen är vackert. Lägger man till den grå eller röda kalkstenen så ökar skönheten ytterligare. Det är högtryck både i naturen och bland sommargästerna. Det hela påminner om bin, humlor och insikter som febrilt och energiskt ska samla in sötman från gårdarnas lindar och almar på några veckor. Nu gäller det upplevelser och aktiviteter, de nya näringarna i samhällsekonomin. Och i varje buske poppar det upp en möjlighet så länge marknaden är på plats. Turismen är bra men också väldigt kortlivad. Det krävs mycket för att få den att bli mer långsiktig och uthållig. Även om skördefesten, våryran och temaveckor är helt rätt spår. Men att ha bra bredband som lockar ungdomar är minst lika viktigt, liksom även bra avloppsanläggningar. Här är Öland bedrövliga och reaktiva. Speciellt när hela Borgholm står mer eller mindre och faller med turismen så bör infrastrukturen vara i topptrim. Annars blir det inga bofasta eller glada ungdomar. Jag tycker också att alla företag i princip bör ha dygnet runt-service (24 h) juni till augusti så att man suger upp precis allt. Det kan absolut inte vara söndagsstängt på en byggvaruhandel i Löttorp för att man måste vila. Det är rött kort. Grönt kort för alla loppis, gocart, gårdsförsäljning, kamelridning, gallerier, hembygdsgårdar, våfflor, drakflygning, missionstält, utförsäljningar, campinganläggningar som snurrar för glatta livet även om det ser ut som vilda västern.

I den vita sandstranden är vi mer lika än på andra ställen. Även om vikten, gymkroppen, tatueringar och badmodet också är sociala markörer. Det är onekligen intressant att fundera över vad som skiljer oss människor åt. Varför blir vissa si och andra så, vad är det som gör att vissa har sådana drivfjädrar medan andra har några andra. Ytterst måste det handla om vårt arv, miljö och vår förmåga att sätta mål och välja handlingar för att komma dit.  Osynliga ting som gör stor skillnad under livet. Ibland är det emellertid konstigt att vi klarar oss så bra som vi ändå gör, oavsett om vi är en glad storbolagsdirektör eller ett biträde på första jobbet. Granskar vi en människa på nära håll så upptäcker vi att vi har många brister och fel som är rätt komiska. Det som står oss till buds är att förstå och utveckla den karaktär som redan Aristoteles var inne på är vår form och innehåll. Att ha ett tydligt mål och jobba hårt för att nå detta medför någonting gott enligt filosofen. Kanske är det sådana inre mekanismer (att förstå vårt uppdrag eller uppfinna ett sådant) som ger mening och skiljer oss åt, för på badstranden är vi som en enda stor klump som skriker, skrattar, springer, kastar, tjuter och lever mitt i nuet. Målet sätter passionen/känslan medan förnuftet är med och väljer medel för att uppnå målet enligt David Hume. Det tror jag är den rätta ordningen.

Någon gång, helt omärkligt kommer vi till den punkt då pengarna och tiden håller på att rinna ut. När turisterna vänder hemåt och timglaset blir tomt. En tomhetens chock. Då blir här lika  ensamt som det är på alvaret i söder eller kalkstenskusten i norr. Pulsen försvinner och vägarna är åter tomma. Man saknar så att säga inte kon förrän båset är tomt.  Utan att ta notis om detta fortsätter landskapet sin förvandling och liknar mer och mer en busig lintott med vind i håret. Skönheten finns där hela tiden, det är bra att gå ut och upptäcka den även när alla turister är här.

fält 2