Tors hammare

Det luktar nästan bränt när åskan dragit fram, likt ett banditgäng på tunga motorcyklar. Till och med ”missilljud” hörs innan de tunga knallarna skälver hela bygden. Det är ett tungt artilleri som matar på. Mellan slagen kommer solsken och regndroppar som sipprar ner från träden. Flaggan hänger dyngsur som en ål och fukten gör att pappret rullar ihop sig. Det är en urladdning efter en kvalmig och tryckande dag som blev outhärdlig.

Bortom horisonten kommer mullret oregelbundet och till synes helt ologiskt. Molnen jäktar fram på himlen och naturen håller liksom andan. Ett åskväder är allvar och obehagligt. Det gör inga kompromisser och någon anpassning är det inte tal om.  Det smäller, blåser, ösregnar och mullrar – den verkställer det som är, punkt slut och själv är det bara att krypa ihop på verandan och se skådespelet från parkett. Åskvädret är befriande tydligt och när allt är över så ligger det fortfarande där och lurar i kanterna som man brukar säga. Det är inte svårt att förstå att vi lever i ett elektromagnetiskt fält och att vi alla bär på olika laddningar och ström.

Sensmoralen: åskan är ingen lätt förhandlingspartner. Det är bara att krypa till korset och dra ut kontakterna. Det man kan lära sig är tydlighet, att stå för något och att vara konsekvent. Det var gjutaren Görans melodi, att inte jamsa eller jollra med. Att vara arbetsgivare och inte till varje pris bli kompis med alla medarbetare. Till slut behöver man den friheten att säga ifrån, rätta till, förändra och då måste man kunna släppa ut sin eget åskväder och ha en viss distans. Jag tror han har helt rätt i detta till syvende och sist, trots min inställning att sätta medarbetarna först. Varje människa ska ha sitt ansvar och sina befogenheter. Det är när man smiter undan eller ljuger som man behöver vara tydlig och säga ifrån. Annars underminerar man hela arbetsmoralen.

När det kommer till kritan är det genomförandet, att kunna verkställa och ta ansvar som gäller och betyder något. Det är det man blir bedömd på. Det är bara aktiva handlingar som ger resultat – som räknas. Att prata runt och leverera tunt är det sämsta. Därför är ett kraftigt åskväder ett skönt skådespel. Här är det inget rundsnack utan här verkställs saker och ting. Efter en riktig knall kommer supporten med ett hällregn som håller på att spränga stuprören. Löv, grenar och plasthinkar flyger som konfetti  – här kan man prata om Tors hammare. Det är så långt ifrån ett finger i luften man kan komma.

thor