Stockholm

Det var ett tag sedan sist. För att vara på den säkra sidan, får man välja gator som man vet inte grävs upp just nu och då blir det några extra kvarter. Det som slår mig är vad mycket folk det finns i Stockholm och vilken explosion av caféer och matställen som numera svämmar över trottoarerna. Även mörka stadsdelar har fått helt nya liv som exempelvis Hornstull och Fridhemsplan. Nästa stora förändring är den väldiga löparkulturen och promenerandet som intagit Stockholm. Det verkar nästan som om det pågår något Stockholm halvmaraton för det är fullt med löpare som är insnodda i sina hörlurar och lunkar på. Löpare som verkar snöra på sig skorna först när det blir mörkt.  

Klädseln är däremot ganska sig lik. Liksom svårigheterna att hitta parkering. Trots att bostadsbyggandet står still i förhållanden till behovet så har staden vuxit med mängder med hotell, kontorsfastigheter och affärer. Luckorna har effektivt täppts till. Nya siluetter som sätter knorr och blir ögongodis när mörkret faller. Staden har byggt på sig fina arkitektoniska skapelser.

När jag går i staden funderar jag osökt på begreppet tiden. När jag själv bodde här var jag mitt i samtiden och då var den tiden aktuell och framtidsmässig. Idag är den tiden bortglömd och något som står för dåtiden. En tid som för oss var höjden av det moderna. Starkt närvarande.  Men just här och nu, är det denna tid som är aktuell. Det är märkligt hur tiden kan förändras och liksom dö bort.  Idag är staden annorlunda liksom människorna och utbudet. Kanske skulle det vara kul att flytta tillbaka och med en annan distans utforska den på nytt. Kvarteren är så bekanta och fyllda med mängder av minnen. Hurtigs konditori, Blå tornet, Myrorna och så vidare. Men butiker, restauranger och människor är faktiskt annorlunda sedan jag var här för tio år sedan.  Det är en annan mjukvara och den är lätt att upptäcka när man se Stockholm från periferin. Nu står man utanför fönstret och tittar in, där man förr satt och tittade ut.

Även på barerna har lejonen slagit sig ner sig ner vid borden. De pratar och gesterna är mer europeiska än förr. Få sitter med sin Ipones och de flesta samtalar ledigt, obesvärade om morgondagen.  Stockholm börjar mer och mer likna en stor huvudstad med ett självmedvetet självförtroende som har hittat sin roll.  Staden verkar må väldigt bra och är som gjord för nya och spännande möten som kan överraska.

stockholm