Godmorgon, världen!

Det är tidig söndagsmorgon på Öland. Denna ö påminner just nu mer om en start- och landningsbana än något annat. I luften är det fullt med fågelsträck som startat sin resa mot varmare länder. Arlabilen kör förbi och det blir väldigt tydligt att det är härifrån man hämtar råvaran som sedan förpackas och säljs i stadens butiker. Utanför är det olika scener. Det är ett typiskt öväder som går från sol, regn, moln till uppsprickande.

Jag slår på radion och vem är där om inte Godmorgon, världen! Denna publicistiska institution som verkar överleva alla möjliga och omöjliga omorganisationer på SR. Tack och lov för det. Jag vet inte hur länge man sänt detta program men det känns som om det funnit i hela mitt liv.  Varje söndagsmorgon mellan 09-11, rullar man oförtrutet ut nya inrikes och utrikes nyheter. Det är här hjärtat finns, i den lite bedagade public service kroppen. Här finns det journalistiska hantverket som är värt all respekt. Sändningstiden finns liksom i min egen kropp.

Det verkar inte spela någon roll vem som är programledare, formatet bär med sina aktuella nyheter, egna reportage och oftast skojig satir. Här kan man prata om en god succession och vikten av att jobba långsiktigt. Det är ett bra veckomagasin som ger både överblick och summering.

Till och med signaturen är sig lik. Hur många program har kvar sin signatur efter ett par år? Grundregeln är att man är klåfingrig och gärna gör storslagna ändringar på ytan medan innehållet sakta tynar bort. Här är det tvärtom. Innehållet vässas och signaturen och formatet är kvar. Redaktionen jobbar ungefär som en gedigen möbeltillverkare och det är inget snack om att detta är flaggskeppet i hela koncernen. Känslan för hantverket finns där. Trivialiseringen är motad i grinden.

Det är också lustigt att det ibland kan gå år eller åtminstone ett par månader mellan programmen man lyssnar på. Och sedan stämmer körschemat och då kan man lyssna på programmet tio veckor i streck. Det är som en gammal vän eller person som alltid finns på ett visst ställe. Ungefär som en hamnkapten som man känner till och småpratar med. En som kan och vet hur sakerna ska skötas inom sitt fögderi. Idag handlar det så klart om den tragiska terroristattacken i ett köpcentrum i Kenya, att Tyskland går till val, Sveriges förhållande till religionen, en rättegång i Kina och så vidare. Det är relativt långa inslag och redaktionen jobbar med många av sina kollegor. Man går så att säga inte över ån efter vatten. Man gör kort och gott ett utomordentligt gott hantverk.   Det är bra att lyfta på hatten för redaktionen.

Utanför fönstret ser jag hur man rustar för Skördefesten som går av stapeln nästa helg. Det sätter liksom punkt för denna sagolika sommar.

godmorgon