Städ – ett innovationsområde för att spara tid

Begreppet städ håller sannerligen på att förändras. Från att ha varit skurhink, trasa och värkande axlar till ett intensivt motionspass av hushållsnära tjänster med en timdebitering kring 300 kronor. Att städa har så att säga blivit rumsrent och en bra försörjningskrok. Det är faktiskt en bra utveckling som alliansen drivit igenom, även om detta kanske inte var avsikten. Numera lärs det ut rätt teknik, materialen är miljövänliga och utrustningen är vässad. Det har nästan blivit en materialsport. Och jobben är lärorika. Hemma hos oss städer vi allt själva och anlitar ingen. Vi är alldeles för småländska och ser istället inbesparingen som en poäng.

Men det vi märker är hur eftersatt städbranschen är, om man tar den i vid bemärkelse.  Här finns snart sagt en innovationsmöjlighet för varje städmoment.  Tänk bara på dessa evinnerliga avlopp och rör som proppar igen. Plaströr som blir geggiga och kletiga.  Att skruva upp dessa och rengöra tar i värsta fall timmar om de inte spricker.  Varför gör VVS-leverantörerna inte enkla system som går lätt att städa ur eller rengöra. För det här är inte roligt. Fältet ligger öppet. Jag tänker på Thermotech som kom från ingenstans och blev ledande på att utveckla smarta, snygga och effektiva golvvärmesystem innan någon fattade någonting.  De såg ett problem som ingen löste. Även dammsugningen är tidsödande och så fort man vänder ryggen till så är det lite skräp som man missat. Detta tar tid. Jag vet att det finns bra robotdammsugare men dessa har problem att fungera med möbler, trösklar, mattor osv. Det borde inte vara så svårt att utveckla dessa när man numera kan parkera en bil utan att hålla i ratten eller starta och landa ett flygplan utan att hålla i spakarna. Här finns mycket tidsbesparing. Vem?

Sophanteringen har blivit tidskrävande med all sortering och hantering. Tänk vad intressant om man kunde använda avfallet till att göra energi som man gör på elbolagen. Bara i mindre skala. Men det är att gå ett steg för långt i och med att man knappt kan sätta upp solceller eller en vindsnurra och koppla in denna på sitt nät.

Ett annat område som redan finns är nanoteknik (materialteknik). Tänk vad tidsbesparande det skulle vara om man kunde behandla sina fönster, kylskåp, toaletter, badkar, bänkar mm med denna teknik och på så vis slippa att tvätta, putsa och torka. Tekniken finns på vissa bilfönster men inte på städmarknaden. Även här finns det plats för innovationsföretag.

Alla dampartiklar skulle också kunna sugas upp av en ljudlös iClean så att man slapp att torka av möbler med mera. En annan sak är alla trasiga glödlampor som man märker när hösten dykt upp.  Dessa LED-lampor som ska hålla 5 000 eller 10 000 timmar enligt den klämkäcka reklamen. I verkligen finns ingen skillnad mot de gamla med undantaget från att priset är tre fyra gånger högre.

När det slutligen gäller förvaring så har IKEA satsat på detta under cirka femton år med bra garderober, skåp och annat för kläder, handukar, täcken osv. Arkitekterna borde däremot tänka på att skapa en bättre kommunikation mellan tvättenheten och klädförvaringen som är smidig och praktisk. Här skulle man vinna mycket tid på att organisera bättre. Sedan skulle Electrolux kunna sälja robotar som stryker alla kläder och bäddar sängar. Ungefär samma arbetsmoment som robotarna på industrin. Här finns också tid att spara. Frågan infinner sig: Är det inte bättre att betala för dessa tjänster och göra andra saker. Det ligger en poäng i detta. Men jag vill ha egen kontroll och själv är bäste dräng. Dessutom är det kul när det blir fint.städ