Den overkliga golfsäsongen 2013

Det blev ett genombrott och en händelseutveckling som var i det närmast helt otänkbar. Det har blivit ett 100-tal rundor, medlemskap i två klubbar och nya Ping-klubbor, bag, skor och byxor. Alltså hela kittet. Dessutom ett hyggligt hcp på 15,1 och där målet att nå singelhandikapp, under tio slag, plötsligt ligger inom räckhåll.  Skulle jag satsat på en vadslagningsbyrå skulle oddsen ha varit en på tio miljoner att detta skulle ha inträffat.  Eller ännu mer. Men så blev det alltså och nu är det så kul att det enda som stoppar mig är snön. Det kunde han inte veta, Rolf Abelsson som drog igång detta i och med Rotarytävlingen i maj. Det går med andra ord att lära sig en helt ny sport även om man inte är purung längre. Speciellt om man övar och åter övar.  Det handlar om mängdträning och vilja. Plötsligt hittar man en pegg eller scorekort i byxfickan och i bilen finns golfbollar istället för parkeringsmynt. Tänk om jag börjat med golf i tio årsåldern när vi flyttade till Stockholm och bodde i närheten av golfbanan. Men då var det en strebersport och knappt möjligt för ett medlemskap och spelrätterna kostade skjortan. Det fanns ingen bland mina kompisar som hade råd. Det var en stängd värld och mycket höga trösklar. Något som nu är förändrat i och med att golfen har  blivit en folksport. En bra utveckling.

Alltjämt stämmer inte alla slag men jag kan hantera alla klubbor och när dessa instrument fungerar blir det som en orkester.  Då är det ljuv musik.  Däremot är det precis lika kämpigt när det inte stämmer. Man blir så förbannad på sig själv att man kan kasta bag och klubbor över ända.  Det är en psykologisk uppgörelse med sig själv och där marginalerna är hårfina. Går det dåligt så syns det lång väg på kroppsspråket.  Det är svårt att maskera och den andra spelaren får direkt övertag. Under de hjärtliga fraserna ligger tävlingsdjävulen på lur. I princip är man aldrig nöjd med något slag. Allt kan bli bättre och är man nära pinnen så går det att komma ännu närmare. Slagen ska liksom inpräntas i kroppen. Golfen säger mycket om vem man är. Det gäller att koncentrera sig och få ut sitt bästa på varje slag. Om man slår cirka 85-90 slag på en 18 håls runda, så får de inte vara mer än fem sex stycken som är dåliga.  Varje slag är en akt och är man inte med så går det åt skogen. Även det sinnrika hcp-systemet gör att man både tävlar mot sig själv och de andra som man spelar med. Alla har samma chans utifrån sitt handikapp.

Med golfen kommer också helt nya perspektiv som jag aldrig haft en tanke på.  Paradiset är Costa de Golf som man skämtsamt kallar den trettio mil långa Spanska solkusten för. Här råder just nu FYNDLÄGE och för de mäklare som finns kvar efter kraschen är inget omöjligt. Bostadsmarknaden har helt fallit samman och priserna ligger cirka 60-70 procent under 2007 års nivå som gör att frusna nordbor köper som aldrig förr. Ett nytt radhus i två plan med ett par minuter till stranden kostar cirka 60 000 – 80 000 euro. En nolla till så är det i svenska kronor. Då ingår 320 soldagar per år och en medeltemperatur på 18 grader och golfbanor sida vid sida. Fördelen är också att det går fort att flyga hit. På drygt tre timmar är man på plats och det bästa av allt är alla lågprisflyg. Det kostar cirka en tusenlapp tur och retur om man är ute i hygglig tid och det är många bolag som flyger billigt. Det kostar alltså lika mycket att flyga till Spanien som att tanka bilen och köra till Öland. Driftskostnaderna för el, värme, vatten, el, data osv är ungefär som Sverige. Det innebär till och med att man kan sänka sina kostnader för ett fritidshus om man säljer i Sverige och köper ett splitter nytt hus i Spanien (inkluderat flygresor). Våra fritidshuspriser är relativt höga, svenska kronan är stark, räntorna låga och möjlighet till lån är väsentligt större här än där. Så fönstret är så att säga vidöppet. Det är minst lika overkligt som golfen.  Sökprocessen går ut på att hitta en kombination av genuin spansk kultur och utländsk turism med golf, bad, stränder och nöjen som gör att man kan få ut det bästa av två världar.

spaniens-flagga