1 januari 2014 – Årskrönika

Det har blivit 88 blogginlägg under 2013 utöver alla twitterinlägg. Alltså drygt sju stycken per månad och nästan två i veckan. Jag försöker hålla inläggen på cirka en A4-sida och att det alltid finns en poäng eller sensmoral i texten som gör att man vill återvända. Ämnena skiftar men tonvikten ligger vid filosofi, ledarskap, miljö, ekonomi, natur och golf.

Det som skrivs ska vara sant och helst självupplevt. Det är också märkligt hur en blogg fungerar. Nu när jag tittar tillbaka på året, så finns dessa reflexioner kvar, tankar eller förnimmelser som annars bara skulle försvinna och gå upp i rök. Livet är ju detsamma men skillnaden ligger i om man berättar eller inte berättar om det. När man berättar om sitt liv så blir det både synligt för sig själv och för andra. Det växer fram en virtuell ”bild” vid sidan av den fysiska verkligheten som påminner om hur man utvecklar ett varumärke. Bilden av sig själv blir större än vad det finns täckning för i verkligheten. Så starkt är detta verktyg. Alla borde därför ha en egen blogg för att upptäcka denna dimension, utan att det för den skull blir navelskåderi.

Hur som helst så är det mödan värt att skriva om olika saker som man dyker på. Det tar ungefär två till tre timmar per inlägg beroende på research och sin egen energi. Jag märker nu, när jag tittar tillbaka på dessa texter,  att dessa INTE är samhällstillvända eller fångar upp dagsaktuella politiska eller massmediala händelser. Jag skriver om tankar som liksom gror fram i skallen och då blir det lite av varje. Det liknar mer en diversehandel. Bara att göra en sådan här årskrönika, var inget uttänkt utan poppade upp till när jag satt och tänkte på året som gått.

Det är som Strindberg sa; ”Det är inget svårt att bli författare, det är bara att skriva en dagbok, att ta en dag i sänder och skriva om det som händer, så blir man författare”. Alla blogginlägg under året räcker mer än väl till för en bok även om detta inte är ambitionen. Men jag förstår Strindbergs andemening. Det flödar tankar hela tiden i våra hjärnor. När man sätter ner dessa på pränt så blir man oftast själv överraskad av vad som vecklas ut.  Bloggen är som ett multiträningsredskap där man övar sig på att skriva, iaktta, urskilja, filosofera och utveckla sina tankar och inte minst erinra sig saker som man glömt bort.  

Här är en sammanställning av alla mina blogginlägg för 2013:

December

Under december dammades schacket av, antroposofernas skrifter kom åter till heders och tankarna om förortslivet i Farsta växte fram. Följande inlägg:

Tanketomhet

Schack

Förorten Farsta Strand

Stjärnfallens natt

Vetekornets lag

Hästens år 2014

Primus inter pares

Rudolf Steiner, igen

 

November

I November handlade det bland annat om hur man kan påverka verkligheten med sina tankar, den gröna ekonomin och framför allt om en nyinköpt bastu. Följande inlägg:

Projicering av framtiden

Bastutunna

Miljövision

Livet som ett timglas

Självbild

Den gröna ekonomin

Gestaltningsförmåga

 

Oktober

Oktober blev ett lågvattenmärke när det gäller antalet blogginlägg. Det mesta handlade om golf och åter golf. Följande inlägg:

En entreprenör lämnar stan

Värde

Städ – ett innovationsområde för att spara tid

Den overkliga golfsäsongen 2013

 

September

September var en fin månad och bloggarna skrevs på Öland, Stockholm och i Eksjö. Det var kul att se hur Stockholm förändrats och blivit en stor stad. Följande inlägg:

Ekonomins blida fläcken

Stockholm

Höstens prolog

Hyresgästträff

God morgon världen!

Hur drar man till sig 250 000 besökare på tre dagar

 

Augusti

Bloggarna i Augusti handlar om det förestående jobbet och ledarskapet samt om Klara som fyllde år sista augusti. Följande inlägg:

Back in business

Tors hammare

Öland – från turism till investeringar

Chefskap

Organisationsliv

Klara

 

Juli

Hela juli var fantastisk och jag är förvånad över att det blev något skrivet i denna gassande sol. Bloggarna handlar bland annat om Öland, miljön och golfen. Följande inlägg:

Olika hattar

Klimatförändringen

Elof och Källa ödekyrka

Fruntimmersveckan

Böda Sand

Det blonda landskapet

Kyrkogården

 

Juni

Väldigt överraskande kom Confiderations Cup, för-VM i fotboll på TV. Detta var kul och en fingervisning om det stora spelet i Brazil 2014.  Även Gustafs Dreamhack i Jönköping var en väldigt fascinerande tillställning samt ett banbrytande kommunsamarbete. Följande inlägg:

Osannolikt

Nytt kommunsamarbete

Dreamhack Summer 2013

En klubba i taget

Midsommar

Confiderations cup

Ledarskap

 

Maj

I maj handlar blogginläggen om hyllningen till småstadens kvaliteter, vetenskapsteorin och vikten av det estetiska i våra liv. Följande inlägg:

Vetenskapsteori

Fantastiska maj

Fronesis

Att uppdatera sig

Småstaden på frammarsch

Estetiken som nyckel

 

April

Aristoteles är en stor favorit och i filosofistudierna har jag jobbat mycket med hans gamla verk. Denna månad var det mycket kring högskolan och filosofi. Följande inlägg:

Jungs personlighetsanatomi

Gudspartikel eller vetenskap

Investeringar utanför balansräkningen

Kunskap

Dags för elbilen

Hur kan Aristoteles förena vetenskap och metafysik ?

Rättvisa och opartiskhet

 

Mars

Här kom en rejäl överraskning. Över 1 000 unika besökare läser bloggen varje månad, ett helt oväntat resultat.  Så har det fortsatt månad för månad. Det blev inlägg om Sinne, miljö och Mr Selfridge som var vinterns TV-program. Följande inlägg:

Kierkegaards miss

Mr Selfridge och sensmoral

Lördagsmorgon 9 mars

Blir man lycklig av att leva moraliskt?

Sinne

Vandalorum

Ettårs jubileum och statistik

Tack Percy Barnevik

Kalmar – i barndomens fotspår

 

Februari

I Februari är det mycket kring filosofin, företaget och miljöfrågan. Här är det åtta inlägg som är mitt mål för 2014. Två inlägg per vecka. Följande inlägg:

Kontorsmätning

Strängteorin

Det gröna affärssprånget

Descartes rationalism

Rekrytering

Bokslutstider

Har förnuftet alltid rätt

Åh ljuva Italien !

 

Januari

Jag märker att jag gick ut hårt 2013. Många blogginlägg om skiftande ämnen som pension, källkritik, kyrkan, budget, miljö, intresset och teknik. Följande inlägg:

1 januari 2013, att slå an en ton

Skapande företagsledning

Budgetstupet – ”the fiscal cliff”

Den största gåvan: Intresset

Kyrkans bästa produkt

Källkritik

Pensionskoll.nu

Miljöekonomi

Att ta bladet från munnen

Högskolefilosofi

En gammal sanning

 IMG_0917