Stockholmsskildring del 3 av 3

Många filosofer har letat efter en absolut säker kunskap eller beståndsdelar som inte går att tvivla på.  En utgångspunkt för filosofiska byggen. Jag tror även jag, har hittat en företeelse som inte går att tvivla på. Det är säkert ett 30- tal stövlar, lågskor och kängor utanför dörren några minuter efter 14.00 då visningen började. Mäklaren har snabbt fått rollen som dörrvakt till en populär klubb. Att köa för att titta på en lägenhet är en ny upplevelse.  Något säger att vi definitivt är på fel plats och vid fel tidpunkt. Bostadsmarknaden för smålägenheter i innerstaden är glödhet och här syns ingen oro för bolånetak, amortering eller den nya nationalsymbolen räntan. Lägenheten är fin och det ser också de andra. Vi hinner knappast ut från visningen förrän SMS-signalen piper om att första budet är lagt och så fortsätter det. Det går alltså inte att tvivla på om det skulle bli bud eller inte. En marknad med svagt utbud, gränslös efterfrågan och stark köpkraft skapar budgivning. Om detta går inte att tvivla. De ekonomiska premisserna är i denna marknad axiomatiska. En kvadratmeter (1 kvm) är snart lika dyr som en splitter ny Ford Fiesta. Här kan man tala om ett politiskt och samhällsmässigt haveri. Boendet har blivit en propp som både hindrar tillväxt och utveckling.

Att kunna göra en smart bostadsaffär i denna djungel kräver mer list än rävens förmåga. Det inser jag direkt och här gäller gerillakrig och att gå tillbaka till basic – gå ut på fältet och gatorna för att få intryck, uppslag och idéer. Vi åker runt på Söder, i Vasastan, i snabbväxaren Solna, i mysiga Sumpan och Råsunda innan vi vänder åter. Så gjorde jag när jag var ung och så gör jag nu också. Skillnaden är att det är mer strukturerat och tillknäppt än förr. Så det gäller att tänka annorlunda och ha en marknadsföringsplan på sig.  Ska man hitta en liten fin pärla som är billig så är Hemnet, Blocket, Bostadsförmedlingen i Stockholm eller andra bostadsbytarsajter inget att bry sig om. Det gäller som i allt annat, att aktivera sina kontakter och nätverk, se om det går att göra påbyggnader på något tak, eller förädla ett alldeles för stort soprum eller lokal till en fin bostad. I många bostadsrättsföreningar finns fortfarande ytor som går att förädla, men detta tar tid.  Det finns också en inte obetydlig mängd personer som har lägenheter i Stockholm men som bor på andra orter. Här kan man deala och långsiktigt hyra en fin lägenhet till rimligt pris. Det gäller alltså att rikta in sina insatser och fokusera där man tror att man har bäst chans. Det är precis som en avancerad marknadsföringsuppgift för att kunna hitta rätt kund. Det funkar ungefär som den klassiska tumregeln som alla säljare känner till: 100 knack, 10 snack och ett tack.  

På bostadsmarknaden får också begreppet proaktiv sin exakta innebörd.  Här gäller initiativ och plan när vi nu letar lägenhet till vår dotter Klara. Att köpa på toppen är inget för mig. Man måste våga det annorlunda och skicka in lite lappar i brevlådor och riskera att göra bort sig. När jag är på gatan och tittar mig runt så tänker jag osökt på begreppet; att skita i det blå skåpet. Det är ett udda och roligt begrepp som innebär att man gör bort sig eller klantar sig rejält. De kommer från Janne Loffe Carlsson och filmen Göta Kanal. Och visst riskerar man att klanta sig när man klättar över staket, kollar in i mörka lokalytor eller smyger omkring med lappar i näven. Men så brukar det oftast vara – för att lyckas krävs en rad tabbar och felsteg.

Hur eller hur, så är det en rejäl utmaning, roligt och inspirerande att knäcka denna kod. Att hitta en fin lägenhet på södermalm som är billig och ligger i de där varma och inbjudande kvarteren. Den ska också vara stor så att mamma och pappa kan hälsa på under helgerna. Hittills har utfallet varit magert men den ena tråden leder till den andra så fan vet. För oss innebär denna bostadsjakt plötsligt att man träfar vänner och kompisar som man inte sett på 20-30 år. När vi rundar av för denna helg så är huvudet fullt med en massa uppslag som man aldrig kan komma underfund med vid sitt skrivbord – det gäller att besegra draken!