Jackpot Viasat i Sotji 2014

Det är inte svårt att bli trollbunden framför TV:n i takt med att de svenska framgångarna rullar in.  Detta OS i ryska Sotji är redan nu Sveriges mest framgångsrika, med 9 medaljer bärgade och då ska man veta att det återstår en vecka av nya tävlingar och nya segerchanser. Damernas stafettguld igår sände en chockvåg av underbar glädje och eufori genom hela landet. Det var länge sedan så mycket skratt, fnitter och lycka gick rakt igenom TV-rutan. En ren och oförställd glädje som aldrig ville ta slut.  Jag undrar hur många som såg Melodifestivalens deltävling igår och hur många som satt och tittade och tittade på repriserna och intervjuerna från dessa fantastiska tjejer. Jag skulle hålla en slant på att kanal 3 och 10 vann det slaget.

Det måste gräma SVT-ledningen att man valda att tjura och sitta hemma och titta på. Alla snackar Sotji, som är SVT:s drag, känns ungefär som kavaljererna i Gösta Berlings Saga när du blev undanskuffade från middagsbordet av majorskan på Huseby och fick äta i smårummen bredvid.  Precis som kavaljererna verkar de missmodiga och är inte alls till freds med situationen. SVT-konceptet är ett riktigt bottennapp och hopplöst förlorat.   

En annan som måste gräma sig är statsminister Fredrik Reinfeldt (m) som borde ha varit på plats och representerat Sverige i denna framgång (för det skulle han verkligen behövt). Nu blev det istället Kungen och Drottningen som tog hans plats och fick glädjas med alla segerrusiga idrottare. Vilken tabbe att låta politiken gå före idrotten – precis när Sverige lyckats pricka in formtoppen. Jag kan förstå valet men med facit i hand måste det svida. Det finns enormt mycket negativt med Ryssland och Putin, men idrott är idrott.

Det var flera som höjde varningens finger efter sommar-OS i London när SVT genomfört en suverän rapportering och fantastiska sändningar. Hur skulle en relativt liten kanal kunna matcha detta? Att Viasat nu hänger med och håller minst lika hög nivå är kul och roligt för konkurrensen. Hela OS-studion är proffsig och det gigantiska och sköna panoramafönstret med utblick utöver huvudarenan Fisjt, torget, folkvimlet ger en härlig inramning. En som växer är Ola Wennerström som med säker hand skapar en bra känsla i studion. Själv tycker jag att bisittarna som Elofsson, Kluft, Thornberg och Ekholm ger bra fördjupningar och analyser som förstärker upplevelsen.  Det är nästan guld till Viasatteamet också. Det måste kännas skoj för alla som jobbar åt denna underdog att det funkar och att underhållningen och kvaliteten bara blir bättre och bättre.  Det här tror jag är TV 3:s och TV 10:as bästa prestation någonsin.

Det verkar faktiskt som om alla svenskar som är på plats i Sotji går på moln och har fått den där inspirationen och psykologiska boosten som gör att man kan förflytta berg.  Hela skidlandslaget med vallare, lagledning, idrottare och kost/rehab/medicin verkar fungera som en välsmord och trygg orkester där alla hjälps åt och ger varandra positiv energi. Här kan man prata om lagarbete i praktiken. Alla verkar så rätt i sina roller och kunniga.