Påskbetraktelser III – Golf

påskDet har blivit mycket golf i påsk, en riktig golfpåsk och på sätt och vis hänger dessa ihop i form och färg.  Vädret har också hjälpt till och att gå ut klockan åtta på morgonen och ha tio grader i luften känns nästan som man är på solkusten i Spanien. Banorna har varit fantastiska och nu när vitsipporna exploderat så gäller det att man håller sig på fairway, för annars ser man golfbollar överallt. Jag har även kommit igång med min egen golfträning och anlagt en egen drivingrange som går från 20 meter till 140 meter samt möjligheter att göra utslag med drivern och spoon-klubborna. Det blir ett par timmar per dag när man är ledig och en timme på vardagarna . Målet är under 80 slag inom två år. Just nu är hcp 13.1.

Men det gäller också att prestera på banan så att de fina slagen inte fastnar på övningsfältet. Ögongodis på träningsrangen är en sak men karameller på banan är en helt annan sak. Till syvende och sist är det trots allt den mentala biten, golf är nästan alltid knivskarpt och en mycket jämn sport beroende på handikappsystemet, och då är det huvudet det handlar om. Då gäller det att vara både avslappnad och totalt fokuserad.

Golf är lika med mängdträning. Många bollar. Många miljontals bollar. Det finns liksom inga genvägar eller klubbor som kan parera dåliga svingar eller slag. Det krävs tålamod och mycket tid. Och det tar tid innan man får rätsida på alla dessa instrument. Det är också en materialsport. Går järnsjuan och järnåttan bra, så går hybridklubban dåligt eller så blir det tre-putt där man alltid knackat i på två. Det är ett inget understatment att säga att marginalerna är mycket små. Golf är ett precisionsarbete, nästan som kranskärlkirurgi och det gäller att hantera sig själv. Det är inte roligt när bollen hänger över hålet men inte vill gå in. Innan har man slagit tre spikraka slag på femhundra meter och så kan man stå och missa en 30 centimeters putt. Då gäller det att ha en avslappnad attityd och gå glad till nästa tee (hahahaha).  Det är precis som ett proffs sa, 95 procent av alla rundor är dåliga – men rundorna är så mycket mer än bara golf – gudskelov.  Det är tveklöst ett socialt spel där man lär känna ny personer hela tiden. Det är ett naturligt nätverksbygge skulle man kunna säga. Golf är också en renodlad marknadsföringsprodukt som passar mig väldigt bra.

Hux flux har jag även åkt in i styrelsen där jag sitter som ledamot. Där jobbar man i olika grupper och jag har ansvar för medlems- och fastighetsgruppen. Att utveckla en stark klubbkänsla och få in fler medlemmar står överst på agendan. Vi har definierat ny erbjudanden, nya värvningskoncept och nya aktiviteter som gör det roligt för medlemmarna att komma ut till golfbanan. Vi har definierat golfåret och ska göra flera saker vid sidan av alla tävlingar och annat matchspel som äger rum. För närvarande har vi drygt 800 medlemmar och den nivån ska upp till minst 900 personer. Det finns tre kategorier som är mer disponibla för golf än andra grupper rent generellt. Dessa är åldrarna 10-20 år, 40-50 år och 65 år och uppåt. Alltså ungdomar, medelålders och seniorer. Här gäller det att använda befintliga medlemmar och göra dessa till säljare. Kan man värva två personer under året sänks medlemsavgiften med 500 kronor det påföljande året. Om tre år ska vi tillhöra den främsta golfklubben i Småland. Styrelsen är mycket kompetent och det har utkristalliserat tydliga ansvarsområden som alla driver och då händer det saker och ting. En golfklubb kan ibland fastna i gamla hjulspår och då behövs förändringar för att komma tillbaka och åter bli relevant. Vårt uppdrag är att genomföra ett förändringsarbete tillsammans med medarbetare, styrelsen och för medlemmarnas bästa. Närmast på tur står en digital medlemsenkät.  

Golf är alltså något man kan börja med i vuxen ålder. Det är så klart bra om man börjar i unga år men risken är att man tappar sugen och lämnar sporten. Börjar man lite senare och kroppen håller så tror jag på en livslång bekantskap. Min egen ambition är att kunna spel långt upp i åren och ha detta som en bra motions- och fritidsform. De flesta banor är också härligt anlagda och att golf inte är friskvård är rena rama galenskapen. Att gå 18 hål i stekande sol och koncentrera sig hela tiden är en rejäl prövning. Det är minst lika jobbigt som att spring 12-14 kilometer.

Idag gick golfen åt skogen. Jag lyckades pricka bunkern hela tiden och bolluslingen la sig i knepiga lägen i bunkern. Men, det är bara att svälja förtreten och på det igen. Nästa gång är det lika roligt och då har man snabbt glömt det dåliga spelet. På något vis så måste man vara lite korkad eller nördig och ha lätt för att glömma dålig saker, för annars går det inte.