Gustaf 18 år

gustafGrattis Gustav 18 år den 27 april 2014! Att Gustaf fyller 18 år är nästan helt overkligt. Det har verkligen gått snabbt på slutet och detta har förstärkts av att han dragit upp i längd och plötsligt blivit en vuxen ung man med självständiga åsikter och tankar. Det är verkligen berikande med en son som man kan följa på nära håll. Det som slår mig är hur fint han mognat och förstått betydelsen av att ta ansvar och sätta skolan och träning i första rummet. Just gymnasieutbildningen går galant och det har varit ett lyckokast här i Eksjö.  Den första dagen var han klar med sin analys: ”Pappa jag har hittat mitt folk och här vill jag vara”. Det var en glad pojke som skuttade nedför trapporna och hoppade upp i bilen. Där föll en sten från mitt hjärta. Äntligen. Gustaf har fått hänga med på alla flyttar och en sak har han lärt sig från botten och det är vad förändringar innebär och betyder. Kanske har det varit för mycket av den varan men trots allt så har allt funkat. Han har kompisar snart sagt i hela Sverige. Och med nätets egenskaper så går det faktiskt att behålla kontakten och alltid träffas, även med stora avstånd.  Nu står vi inför en ny fas när vi måste bryta upp för att Gustaf ska plugga vidare, men det är en lättare förändring. Det han vunnit är ett stark psyke att klara av nya situationer och att utveckla nya relationer och tolka koder.

Att se Gustaf idag är som ett trolleri. Idag är han minst lika stark som jag själv, större och högre, springer minst lika bra på våra löparrundor och tränar både tennis, går på gym och ligger i på gymnastiktimmen i skolan. En fin egenskap som han har är att han inte ger upp. Gustaf tänker alltid långsiktigt och att saker och ting tar tid.  Trots att matematiken är väldigt svår (jag kan inte längre hjälpa till) så gnetar han på och läser och tar hjälp av lärare och nätet.  Han ger inte upp. Detta är enastående och väldigt bra gjort. De andra ämnena går alla jättebra. När det gäller hans engelska kan jag bara avundas och låta Gustaf ta hand om språket när vi åker iväg. Han har även fått sin mammas fina sätt, sättet av vara ödmjuk och lyssna in, innan man far iväg. Han har också alltid gått sin egen väg och stått för detta. Här har han någon innerboende insikt och kraft som imponerar. Ibland när jag blir galen på honom (när vi pluggar tillsammans) så tittar han väldigt lugnt och medlidande på mig och låter sig inte provoceras. Där har han en annan nivå är jag själv. Jag är mer primitiv och ryckig. Gustaf är mer logisk och har en fantastisk affärsnäsa. Är det någon som ska bli en affärsman så är det han. Det finns väldigt många dråpliga historier om detta. Han är i djupet av sin själ, en brukspatron som är mycket vänlig men ohyggligt svår i affärer. Han har en psykologisk förmåga att ”se motståndarnas” argument och motiv. Det är en gåva och ett mycket specifikt seende. Detta har han alltid haft.

Men just nu är Gustaf mer inriktad på att bli arkitekt och det kanske inte är så ologiskt. Så mycket hus som vi tittat på i våra liv och barnen har alltid varit med. Gustaf har alltid protesterat att åka med, men när vi väl åkt runt så har han tittat storögt på husen och miljöerna. Han är också en konstnärsnatur som direkt kan se vad som är vackert eller fult. Han ser bättre än vad jag själv gör och har en fin förmåga att förstå material och färger. Vill han bli arkitekt så blir han en odödlig sådan. Han är uppvuxen på kontor och byggen samt husprojekt.

Att fylla 18 år är en milstolpe. Det innebär att han får rösta och det gör han säkert på miljöpartiet. Han får framför allt börja övningsköra och det ska vi göra. När vi går ut på restaurang får han också prova på lite vin eller cider. Nu ska vi ordna upp ekonomin och lägga upp nya konton till veckan som kommer. Nu är han självständig och vill styra över sin egen ekonomi. Att han lärt sig att bygga sina egna datorer och beställa alla kluriga delar och göra ”vattenbyggen” som är hur svårt som helst. Här har han lärt sig allt själv. Helt fantastiskt. Det blir mycket tid framför datorn men också att ströva omkring på tomten och prata för sig själv, där han inte syns. Det har han alltid gjort och det gillar han.

Idag för första gången, ville han själv köpa nya kläder och förnya sin garderob. Tidigare har vi släpat in honom i affärerna och trugat på honom några persedlar. Men nu var detta ägg klart alltså.

Vi tycker alla väldigt mycket om vår gubbe, Gustaf Hammerth. Han döptes i Lövstabruk i Uppland av ärkebiskopen till Gustaf, Molle, Boris Hammerth. En bättre son kan man inte ha och varje dag blir man nästan förundrad över hur mycket saker som kan vecklas ur en människa. Både Gustaf och jag fungerar väldigt bra tillsammans. Vi gör våra egna saker och sedan gör vi saker tillsammans och sedan gör vi våra egna saker igen.  Jag är oändligt tacksam att det gått så bra, trots alla flyttar och skolbyten.  Gustaf är en affärsman, konstnär och medmänniska. Han lär bli en viktig person nu när han tar sina första steg ut i vuxenvärlden. Arkitekt passar nog hans grundnatur enormt bra. Nu firar vi och födelsedagen blir i solsken!