Radio och tiden

Det är annorlunda nu. För knappt sex år sedan stod radio och TV i kö utanför kontoret för att påvisa att vi misskött vår fastighet som Migrationsverket hyrt av oss.  Det var sensationsjournalistik med inhyrda reportrar från Stockholm. De var mina första dagar och jag försökte förklara hur sakerna låg till men för media var vi skurken med stort S. Migrationsverkets generaldirektör som försvann och som i dagarna är i blåsväder på Försäkringskassan svamlade om att vi borde skämmas. När allt damm lagt sig fick vi rätt på alla punkter. Vi blev helt rentvådda av förvaltningsrätten och Migrationsverkets verksamhet blev föremål för all kritik. Men då var nyheten iskall och att inslagen var helt felaktiga tog ingen ansvar för.

Därför är det annorlunda nu, att träffa en saklig och påläst journalist som man känner förtroende för direkt. Då är det lättare att prata fritt och förklara hur det ligger till. Nyheten om att vi bygger nytt är i sig själv mer positiv än förra gången. Men det känns väldigt skönt att det är en objektiv journalist som ställer frågorna, då spelar det ingen roll hur kritiska dessa är. Det slår mig också att det är väldigt svårt att hitta orden och argumenten i radion. Mediet är direkt och man vill gärna berätta direkt och ”sportkänslan” går inte att bortse ifrån. Det är en intressant nerv som inte finns någon annanstans i medievärlden.  Det är även mer kommunikation mellan journalisten och den som blir utfrågad. Intervjuen pågår i ungefär en timme och sändningstiden blir 1.43 minuter.

Här är utdraget från Sveriges Radio i Jönköping. Publicerat tisdag 6 maj kl 06:44

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=5854160

Efterfrågan på bostäder i centrala Eksjö är just nu mycket stort. Orsaken är arbetsmarknaden. Ovanligt många väntas gå i pension och nya ska anställas, och det ökar trycket på bostadsmarknaden Det kommunala bostadsbolaget, Eksjöbostäder, kommer redan i höst börja bygga 100 lägenheter i området Lunden och dessutom letar de mark för ännu fler lägenheter.

Vi står i området Lunden, ganska centralt i Eksjö. Här ska snart 100 nya lägenheter, börja byggas. Husen ska byggas i trä. Eksjö är ju trästaden i Sverige och det högsta huset blir sex våningar högt. Det nya området kommer att märkas, berättar Thorbjörn Hammerth som är VD för Eksjöbostäder.

– Just nu har vi en enorm efterfrågan på bostäder. Innan vi ens hunnit sätta spaden i backen så har vi ett 40-tal intressenter som vill ha lägenhet och dom har redan prickat för vilken lägenhet dom önskar, säger Torbjörn Hammerth.

Det var längesen Eksjöbostäder byggde nya lägenheter i nån större omfattning, man får gå tillbaka till början av 90-talet. Men nu är efterfrågan så stor att det är dags igen. Förutom Lunden sneglar Eksjöbostäder även på Nannylund som eventuellt kan bli aktuellt för bostadsbyggande om något år. Att efterfrågan ökar så kraftigt beror på arbetsmarkanden i Eksjö, som just nu genomgår en stor generationsväxling.

– Vi har ett stort sjukhus, vi har militären, tingsrätten, vi har polismyndigheten, vi har mycket tjänsteproduktion och dessutom har vi många välskötta företag. När de håller på och byter ut personal, när många går i pension märker vi att många nya yngre personer vill bosätta sig, eller överväger att bosätta sig och arbeta på samma ställe. Då ser vi att här vi en chans nu , och den är nog unik, säger Thorbjörn Hammerth.