Examen

examenDet är nästan som man får nypa sig i armen för att förstå.  Vår dotter Klara Hammerth har precis klarat av sin civilekonomutbildning på Internationella Handelshögskolan i Jönköping. Det har gått fyra år sedan hon fick antagningsbeskedet i Ankarsrum. Vid den tidpunkten visste vi inget om vad som väntade.  Solen sken och vi bestämda att vi skulle åka till Jönköping och titta på hur stan såg ut. Vid insparken var hon sjuk och kom efter direkt. Bokföring, kontoplan, avskrivningar, debet och kredit blev nya upplevelser.

Man kan lugnt säga att det blev en mycket tuff öppning och en mycket besviken dotter som bara med hjälp av järnvilja och råstyrka orkade ta sig igenom koncernredovisningen och intern och externredovisning osv. Allt var tråkigt och eländigt. Boendet var kasst och inriktningen fel. Lärarna var otydliga, svåra att hör vad de sa och kompisarna ett par år äldre. Det blev inte bättre av omtentor och extra belastningar. Nästa år blev ämnena bättre och boendet bättre. Hon började klara tentorna direkt och självförtroendet kom tillbaka. Det blev en glädjedans på verandan när hon fick beskedet att hon klarat de sista tentorna med bravur.  Kunskapen skänker verkligen glädje. Klara bytte också inriktning från nationalekonomi till företagsekonomi som var ett rätt val. Tredje året lossnade allt och det sista året har gått som smort. Deras slutarbete har varit imponerande och ett absolut mästerverk. Hela utbildningen har totalt blivit lyckosam och jag kan inte förstå hur mycket hon lärt sig. Nog för att hon har ett extraordinärt läshuvud men i alla fall.  Hon är egentligen det vi själva aldrig kan bli. Minutiöst noggrann, målmedveten, kritisk, energisk och envis som synden. Från början var hon inte säker på valet och när det var jobbigt så var det pappas fel och jag som hindrat henne från att läsa det hon egentligen ville läsa. Det blev ju inte bättre av att jag jobbade på högskolan som timanställd och undervisade i marknadsföring och försökte se det positivt. Och visst, det var jag som ville att hon skulle läsa ekonomi.

Hela utbildningen har gått på engelska och med internationella studenter. Detta har gett henne ett helt nytt språk och många nya vänner som säkert blir livslång vänskap. Det tror jag hon förstår nu. Även pressen har gett många fördelar så här i backspegeln.  Hon har lärt sig ledarskap, marknadsföring, organisation, kalkyler, resultat- och balansräkningar, redovisning, finansiering och mycket annat. Innan utbildningen hade hon ingen kunskap alls om ekonomi eller området. Det var en vit fläck.  Hon gick ut som toppstudent på Europaskolans samhällsvetenskapliga linje och gillade det hon läste. Klara är i grund och botten en humanist och älskar att lära sig nya saker inom historia, geografi, religion, konst, kultur, språk och så vidare. Vi har alltid sett denna begåvning och flyttat till utbildningar som passat henne. Hennes läshuvud kommer sannolikt från den släktgren som bestod av framträdande lärare och pedagoger. Definitivt inte från oss.

Nu är det alltså dags för examen. En välförtjänad examen. Hon har alltid satt skolan framför nöjen och även kommit igång med regelbunden träning.  Vid sidan av sin utbildning har hon också läst en rad andra extrakurser. De har handlat om videoredigering, fotografering, webbdesign och kommunikation. Det roliga är också att hon inte riktigt vill sluta att läsa trots denna tuffa utbildning. Nästa projekt lutar åt att hon vill gå en treårig högskoleutbildning inom design och kommunikation och göra sin grej. Hitta sitt folk och förverkliga en dröm. Eftersom hon gick direkt från gymnasiet till högskolan så har hon åren för sig.  Det blir alltså en resa till. När vi sätter oss tillrätta i stolarna på kulturhuset Spira där avslutningen ska ske, ska jag verkligen njuta av varenda sekund. Klara har gjort ett fantastiskt arbete. Hon lyckades vända en tuff start till en formidabel succé. Fyra år har gått, det går knappast att förstå, så fort har det gått.  Nu har hon skaffat sig en säker grund som hon kommer att få nytta av livet ut, det tror jag hon inser med full kraft. Vi har gjort vårt. Nu väljer och styr hon själv sitt liv. Grattis Klara!