Kunskapens frukter

IMG_0345[1]Platsen är konsert- och kulturhuset SPIRA, ett arkitektoniskt smycke och mästerverk. Solen flödar och det är Fredag den 30 maj. Människor väller in och det handlar om Graducation cermonies för 350 studenter och alla anhöriga och vänner. Fastigheten förstärker detta ögonblick i finish och kvalitet.

Det är egendomligt med kunskap och utbildning. Det finns inget som kan skapa så mycket sann glädje, stolthet och lycka när man lyckas lära sig nya saker. Lyckan syns i ansiktet, i ögonen och hela kroppen. Vi sitter uppflugna på balkongen, rad 1 och ser glädjen när 350 ungdomar marscherar in för att få sina fina diplom. Det är fyra års studier som inte lämnat någon oberörd. Det har varit tuffa veckor, månader och år. Men kunskapen är rättvis och ger verkligen frukter tillbaka. Den har också en annan fin förmåga,  att den skapar vänskap för livet.

När vi sitter här och ser denna ceremoni,  en tydlig inramning och avslut på en civilekonomutbildning, så önskar jag att alla skulle få uppleva detta ögonblick, en milstolpe i en människans liv. Det är sannerligen en stor händelse av betydelse. En efter en tågar de fram och hämtar sitt diplom och ställer upp sig på podiet som avslutas med applåder och fanfar. Det är mäktigt och vi känner tårarna.

Att bli kompis med kunskapen är alltså ett sätt att få uppleva lyckan, få mognad och insikter samt vänskap för livet. Det är inga dåliga frukter. Frågan är om det finns något bättre i livet. Det danar människans karaktär och kunskapen är som ett husbygge, den är konkret och kräver uppoffring. En av alla dessa studenter är vår dotter Klara. Hon är som man säger ett läshuvud och har alltid gillat skolan, redan från de första stapplande stegen på Montissoriskolan i Stockholm.  En sista sak slår mig, kunskapen sprider dessutom jämlikhet och jämställdhet på ett naturligt sätt. Professorerna håller bra tal och talar om en komplex värld där det gäller att skaffa sig principer och riktlinjer samt att följa sin övertygelse och förändra världen. Det är en på många sätt, entreprenörshögskola med inte mindre än 65 nationaliteter som har stimulerats att verkligen utveckla sina idéer och drömmar. Att inte se hinder utan nya samband och lösningar. Bakom dessa tala är det en viss oordning med alla diplom och listorna på namnen. Detta speglar på sätt och vis akademin i ett nötskal. De blir aldrig några direkta praktiker som militären, men de kan tänka, iscensätta och formulera de nya tankarna som sätter världen i rörelse.

Vi äter på en libanesisk restaurang och går sedan runt i Jönköping. Här är det marknad och alla butiker har flyttat ut sitt sortiment på trottoarerna så att det liknar en bazarhandel. Vilket koncept!  Det blir mycket roligare att titta och shoppa när man får kontakt med varorna och säljarna. Vi stannar vid ett stort huskomplex som är precis nybyggt. För fyra år sedan var detta en grusplan för bilar som vi använde när vi först gången besökte  Jönköping. Ungefär samma utveckling har Klara haft. Hon har gått från ingen kunskap alls om ekonomin till att få en enorm kunskap om ekonomins arkitektur och husbygge. Cirkeln är sluten. Nu lämnar hon Jönköping för ett nytt liv. Tack JIBS, Jönköpings International Business School – det blev bra till slut. Stort grattis Klara.