Kamprads katekes

SvDs initiativ med alla tiders entreprenörer och det nyinstiftade utmärkelsen Affärsbragd är ett nytt och lärorikt grepp. Konceptet knyter an till 150-årsjubileet av den svenska näringsfriheten. Tidningen bjöd in läsarna att vara med om att utse den främsta entreprenören genom tiderna. När 12 000 röster räknats stod föga förvånande Ingvar Kamprad som överlägsen segrare. Han har gått från 0 till 135 000 anställda och en omsättning på 250 miljarder kronor per år, på ett par decennier. Han är smålänningen som står på folket sida och alltid gått sina egna vägar. En gång i tiden var det leveransbojkott mot IKEA från hela möbelbranschen. Då gick man till Polen och knöt nya samarbeten.

Jag minns också när jag lästa hans skrift; En möbelhandlares testamente, som han skrev i femtioårs åldern. De är fortfarande den bästa ”managementboken” som jag läst. Vid den tidpunkten förberedda han sig för slutet. Idag är Kamprad 88 år och fortfarande vid gott mod. Dagens utseende med skägg liknar helt hans stil på 1970-talet.  Cirkel är nästan sluten och på UF-mässan var han budskap: Ge aldrig upp. Kamprad har tillsammans med Bertil Torekull formulerat 15 företagssanningar i ”Kamprads lilla gulblå” som är precis hur rätt och bra som helst. Så här ska en slipsten dras;

1. Skaffa dig en affärsidé.

2. Skala av drömmarna så att de passar verkligheten – flyger du för högt blir det ingenting av dem.

3. Våga testa din idé på den mest omdömesgilla och uppriktiga person du känner – och lyssna då noga.

4. Räkna med att du får ge mer av ditt liv åt företaget än du någonsin trodde innan.

5. Kartlägg dina egna brister – analysera dem, se dig själv i vitögat.

6. Välj folk omkring dig som kan komplettera och kompensera dig där du är svagast. Akta dig för att bara omge dig med likar…Är du dålig på ordning – skaffa dig en ordningsman, är du en dålig tekniker – leta fram en Edison.

7. Köp billigt, sälj mycket billigare än konkurrenterna.

8. Ge dig inte – var envis och flitig, men för guds skull: fatta beslut.

9. Akta dig för att komma i beroende – var sparsam.

10. Börja vid köksbordet – köp det fina skrivbordet långt senare. Om ens då.

11. Följ upp dina beslut – att genomföra drömmar är a och o.

12. Ge dig ut i verkligheten – lagret berättar mer än statistiken på kontoret.

13. Se till att kontoret inte ligger långt ifrån fabriken.

14. Glöm inte att bort att ditt fosterland behöver dig mer än någonsin.

15. Lita på det gamla ordspråket: Ärlighet varar längst och det nygamla: Skönast är den affär där ingen förlorar.

Det är enkla men fundamentala sanningar som funkar i alla branscher och för alla typer av organisationer. Kamprads livsverk IKEA, är värt alla respekt och han är utan motstycke århundradets entreprenör i Sverige. Det är en lycka för Sverige att han fortfarande är igång och kunnat verka så länge. Målet för IKEA: Evigt liv.