Porträtten – den första skissen

Vi har haft en gladlynt återförening i Stockholm. Plötsligt sitter vi där vid bordet efter si sådär tio år och allt är sig likt och annorlunda. Karaktärerna är sig lika men erfarenheterna är fler och fördjupade. Det här är människor i rörelser, sökare som nästan påminner om globala pilgrimer inom ”hardcore-business” med världen som arbetsfält. Tyvärr rinner tiden ut och vi hinner inte mer än att göra snabba uppdateringar, vad har hänt, läget och hur ser det ut framåt. I bilen upp bestämde jag mig för att försöka förstå dessa själar, dessa fantastiska personer som är så olika mig själv. Vi bestämmer nya möten och därmed kan denna grundforskning fortsätta. Berlin är nästa nedslag i September. För mig är detta en skattkammare, men ovärderliga skatter om människans psyke, beteende, drivkrafter,  känslor, livsmål, värderingar, sanningar osv. Tanken är alltså att mejsla fram livet så att det blir synligt.

I rollerna finns; ”Utrikesministern” Sävenäs, ”Generalsekreteraren för FN” Sekkenes och ”Drottningen” Ilar. Det kan mycket väl vara så att det tillstöter fler karaktärer men detta är stommen för att förstå världen och kunna dra upp slöjan.  Men, det är en FÖRSTA SKISS. Det kommer mycket mer, och en del saker är preliminära och ska bli mer precisa. Stort tack vänner för en mycket trevlig återträff. Det är och var en historisk dag Fredag den 13 juni 2014 sanna mina ord. Det finns lika mycket likheter som olikheter i porträtten. I sällskapet är min ringa roll Consigliere eller poeten.

Sekkenes;

Norska föräldrar och uppvuxen i Brasilien. Bott och levt i princip i hela världen. Är ett språksnille som behärskar sju språk trots examen som civilingenjör. Här i Småland är den gängse beskrivningen att duktiga tekniker, uppfinnare inte kan språk. Men Tore älskar välden och språken (och tar till och med språkkurser i Franska rätt som det är). Är man uppvuxen på olika platser och i olika kulturer har man lärt sig hur man anpassar sig till nya situationer och miljöer. Hela denna tolkningsprocess och iakttagelseförmåga intresserar mig.  Till detta tillkommer sedan att kunna kommunicera och förstå symboler, konnotationer, dennotationer, språkets innebörd och mening så att man blir accepterad. Den stora filosofen Wittgenstein menar att språket är vår världs och tankars gränser. Att vi inte kan tänka utanför språket. Ska vi utvecklas som människa ska vi utveckla vårt språk, var filosofens kärnbudskap. Här har alltså Sekkenes ett försprång som vi andra aldrig kan hämta in. Detta är en världsmedborgare per definition. En rotlös människa som kan luftlandssättas i alla jordens hörn och alltid komma ner på fötterna. En överlevare och äventyrare. För mig framstår Tore mer som en antropolog som utforskar kulturer och människor. Ekvationen blir inte lättare av att han OCKSÅ jobbar på världens största tågföretag, har tragglat sig igenom KTH, MBA mm och är en erkänt skicklig affärsman. Detta är svår matematik eller materia. X=han är ett socialt snille. Y= han är asocial. Z=han är en stäppvarg, en dubbelnatur och mångtydig. Lösning/Summan= En sökare som sällan eller aldrig stiger ner i samma flod två gånger. Tore har helt enkelt andra verktyg i sin verktygslåda som jag inte sett eller vet hur de fungerar. Vilka lektioner som stundar!

Generalsekreteraren är dessutom en mycket vältränad atlet. En som sysslar med sådant som man läser om i magasin. Enorma cykellopp, vandringar, för den delen också löpningar (där tänker jag på en ryggdunk), segling som alltid är av snittet extraordinära.  Det är alltså en mycket oberoende person som själv utsätter sig för olika ”experiment”. Han spelar mot sig själv samtidigt som han är en enorm tävlingsmänniska. Det är inte jättesmart att ha Sekkenes som fiende eller motståndare. Det som fängslar mig är hans förmåga att tolka världen, anpassningsbarheten, hans schackspel, egen kamp med sig själv och sitt sökande efter lyckan. Det är en stor adventskalender – med många luckor att öppna.

 

Sävenäs

Ibland kan jag nästan tro att den goda guden nedlagt en källåder i denna sällsynta och studentikosa ”ungdom”. En källåder som liksom pumpar av ström, energi och drömmar. Det här är Göteborgssläkt och den svenska industrins söner. Här finns en orubblig logisk förmåga och strävan utåt, uppåt, inåt och överallt. Det är energi och det är livsglädje. Det finns i allt detta också en struktur, ordning och reda samt en djup kvalitetssträvan. Men också en STÅL-vilja, en slags eld som jag aldrig sett hos någon annan. Det påminner om August Strindberg, när han beskriv sina känslor och att han var elden som skulle sätt landet i brand.  Här har resan börjat på KTH, gått över den svenska basindustrin och fortsatt med MBA osv. Sävenäs tillhör pionjärerna bland de så kallade globala industrialisterna. Moderna affärsmän som kan marknad, efterfrågan, varumärke och hela affärsmodellen.

Pionjärer, som lever, bor och vistats i mängder med världsdelar och behärskar språk, kulturer, det internationella affärsmannaskapet och dess besynnerliga matriser. Här möts brutala hierarkiska system men entreprenörskapets näsa för affärer. Jag tror inte många förstår komplexiteten i sådana här system och hur mycket resor som krävs för att klara dessa jobb.  Här kan det handla om hundratals resdagar samtidigt som familjen, hälsan, boendet, vänner osv ska skötas på samma sätt som om man var hemma. Men resandet blir nästan som ett gift, ett slags beroende och behov som ”utrikesministern” också gillar.  

Att sälja teknik handlar sannolikt mer om att förstå människor och att kunna skapa koncept, värdeskapande och bygga relationer. Och här är Sävenäs oemotståndlig. Det är hans arena och ingen kan det bättre. Ingen kan fånga en publik bättre än denna stora stjärna. För mig är han en absolut ledare som kommer att gå hela vägen när all energi koncentreras mot ETT prioriterat mål. Den är en mycket fin vän som är en given centralpunkt på alla fester och gillen. Att han sjunger som en gud, spelar trumpet och kan skalda gör inte saken sämre. Men det är ingen clown, det är inte killen på bordet, utan en tung framtida ledare som står för en ny filosofi. Det som jag ska försöka förstå är hans logiska förmåga, förstå hans källåder, där det pumpar upp energifloder och hur en människa kan integrera allt detta under en och samma hatt. Det här är en person som vet vad värdeskapande innebär, vad kvalitet innebär och vad saker och ting har för värden. En internationell businessman. Men också en varmhjärtad person där tillit, lojalitet och vänskap är centrala honnörsord. Det är en ”utrikesminister” som på sätt och vis maximerar livsinnehållet och inte valt den enkla eller breda vägen. Hans håg är affärer och att sy ihop säcken framför teknik. Nu efter pärleporten så är det löpning tre gånger per vecka som ska kontrolleras.

Ilar

Det här är en kvinna som föryngras med åren och som valt en helt unik och personlig livsväg. Hennes väg är så pass annorlunda att bara den är värd ett eget forskningsområde.  Föräldrarna från skogarna i eller runt omkring Smedjebacken och nu på väg till Uppsala. Gift med en äldre brittisk gentleman. Båda jobbar inom det finansiella området och ”drottningen” har MBA-utbildning och är flerspråkig. Jag tror att det är väldigt få människor som kan fånga denna ”drottning”, denna självständiga, men också beroende kvinna. Hon är både skygg och offentlig. En sällsynt fågel, eller en vis uggla, som sitter och beskådar tillvaron väldigt noga, lite sådär i skuggan. För oss är hon emellertid ”drottningen” och nu är hon det. Hon är knivskarp, klok och mycket älskvärd – ungefär exakt som en Drottning ska vara. Hon mognar däremot långsamt och bibehåller därför ett ungt sinnelag och kropp. Här finns dockskåpens beautybox, små påsar och attiraljer som påminner om en ung flicka. Hon har också en gåva eller sällsynt förmåga att säga det rätta orden och sätta rätt beteckning på rätt företeelser.

För detta krävs reflektion, att man är en mycket duktig analytiker och vet vad man gör. Hon är i den bemärkelsen väldigt rationell och analytisk (nästan manligt rationell). Det blir liksom inget lull lull utan mer hardcore först, så att läget är säkert och tryggt. Men, sedan finns ”fädbojäntan” där också. En romantisk ”drottning” som gillar närhet, ömhet och uppskattning.

För mig är ”drottningen” en mycket snäll, mjuk och kärleksfull person som adopterat sina två barn och sköter livet kring dessa två tjejer med sin man.  Kristina har mycket mod och en ytterst stark egen vilja (som är väl kamouflerad). Hon har en linje men är också redo att kompromissa. Hon är naturligt vis och den grenen har hon vidareutvecklat till mästerverket visdom.   

Hon är den som förändrats mest sedan sist. Blivit mycket tydligare, även klarare (som riktigt rent källvatten) och mer öppen, kanske också mer gladare. Att det var tio år sedan sist syns som sagt inte. Det som syns är däremot att hennes ord är mer exakta nu än då. Att hon själv ser sig som en underdog börjar nog avta en smula. Hennes val och hennes livsväg ska jag försöka förstå. Hon är gåtfull men gåtan är mer tydlig nu. Det som fängslar mig är också hur hon tänker när hon gör sina val. Hur går denna ”beslutsprocess” egentligen till? På väg till omklädningsrummet för paus, inför andra halvleken, känns det som om hon väljer att styra upp saker och ting och leva ut sitt liv nu.  Hon har som man säger en inre röst, en daimon, som hon lyssnar till. Berättelsen om den lilla patronen ska jag berätta för dig när vi spelar minigolf i Tantolunden och funderar kring den vita riddaren (kungen, som i denna skiss är utrikesminister).

—-

Consigliere/poeten