Skrivarglädje

Vissa dagar kommer orden och tankarna spontant och ur sig själv. Ett ord, ger en ny association som ger en ny tanke och nya ord. Idag är en sådan dag. Då kan man lossa en massa förtöjningar som legat och skavt i månader. Plötsligt är det bara att gå och sätta sig att skriva om vår framtidsplan, förvaltarrollen, nya blogginlägg och andra texter som om det vore det lättaste i hela världen. Det finns inget motstånd allt öppnas. Detta är en skön känsla och lika underbar som då jag gick på skrivarcirklar i Luleå i mitten av 80-talet. Då skrev vi om cirkus, outsiders, stadens torg och olika sinnestillstånd. Idag är det mer ord om företagsutveckling men sanden är samma liksom glädjen.

Det intressanta med språket och orden är att man kan bygga upp en företagsberättelse och därmed skapa en ritning som synliggör verkligheten och gör att alla kan se husets arkitektur och funktion.  Orden kopplar ihop delarna och skapar något som ingen sett tidigare fast alla känner igen sig. En sådan berättelse ger sammanhang och gör att man förstår riktningen. Detta är inte storytelling eller hopkok av managementtexter utan en summering av vår verklighet. Den bästa texten är när man känner igen sig och kan uppfatta allt med sina sinnen. Då finns möjligheter att orden kan omvandlas till handling och påverka den yttre verkligheten. Tänk vilken fantastisk process detta är, att omvandla tankar, texter till praktiska gärningar som syns i verkligheten. Vilket biologiskt mästerverk.

Det finns alltså något magiskt med orden och hur man sätter ihop dessa. Tänkandet är nyckeln till att hitta rätt ord. Rätt ord är ingen tillfällighet utan uppstår genom tankearbete och åter tankearbete. Ibland kan till och med ett ord förklara nästan allt – sådan kraft finns i dessa bokstäver. Här kommer en lite dikt som avslutning på att det flyter idag;

————

Det är grått och regnet strilar ner. Det pickar i taket.

Jag sitter i den vedeldade bastun – det droppar från min kropp

Veden brinner och knäpper så där mjukt och behagligt

Tankarna poppar upp som popcorn i medvetandet

Det känns för ett ögonblick som om världen går i takt.

En förnimmelse av rytm från den eviga rörelsen från födelse till död.

————