Att bygga företag med medarbetarna i centrum

Det har gått några dagar sedan senaste inlägget. Jag har varit fullt sysselsatt med att skriva vår framtidsplan, branschbok eller mitt egna fastighetstestamente beroende på hur man ser det.  Häri har jag lagt ner allt jag kan och vad jag vill att vi ska åstadkomma de kommande åren. Det blir en bok på cirka 150 sidor och allt ska ligga på disken i mitten av december med titel – Att bygga företag med medarbetarna i centrum.

Idag var allt klart och nu går vi in i remisstider för att revidera, bearbeta och förbättra.  Därför var det väldigt skönt att hoppa in i den vedeldade bastun när höstmörkret faller och tända fotogenlampan som drivs av oljeljus. Det är som ett trätempel mitt i naturen. Här kan man meditera och grunna på Mrs Blees karaktär och gåvor. Det är som tankepoesi. Pragmatisk. Dogmatisk. Utanför drar vinden runt och ugnen knäpper så där underbart som bara den finska Kotan kan. Imorgon blir det tungt pass i löpning och bastu efter.

Det är nog så att jag behöver hösten för att kunna skriva koncentrerat. På hösten kan jag skriva gränslöst, plugga bra och jobba intensivt utan att bli trött direkt (med undantag från idag). Allt är mer inomhus och  jag kopplar bort allt utomhusarbete för ett ögonblick.

Här följer summeringen av boken och imorgon kommer inledningen. Nu blir det ett glas vin och att njuta för en stund – och passera förbi det lutherska vägmärket. Bilden på männen 250 meter ovanför marken som äter lunch på balken, vid bygget av skyskrapan på Manhattan,  är fantastisk i sin komposition.

Framtiden är vår, underbara framtid

Den här framtidsplanen blir inte till av sig själv. Det krävs otroligt mycket tankar och genomförandekraft för att få alla bitar på plats. Men vi har visat med förra planen att vi kan och till och med överträffar våra planer. I denna plan handlar det om oss som människor, du och jag. Det är vi som ska göra ”hantverket” så väl att det blir ett mästerskap i sitt utförande och väcker uppskattning från andra.

När vi samarbetar och jobbar tillsammans så skapar vi något som är så mycket större än den egna personen. Då kommer mognaden och utvecklingen som ett brev på posten. Då kan inget stoppa oss, då blir vi faktiskt ostoppbara. En sak som är viktig i all företagsledning är att bena ut att vi göra rätt saker och att dessa saker görs på rätt sätt. Det är alltså två delar som handlar om effektivitet och produktivitet. Två nyckelbegrepp som vi ska jobba benhårt med och som avgör bolagens framgång.   

All företagsledning handlar till syvende och sist också om att skapa hållbara resultat över tiden och att bryta ny mark eller utveckla sin bransch. Även här handlar allt om dig och mig. Det är om oss som människor det handlar om. Och då krävs att vi har rätt roller, utbildning, coachning, erfarenheter, utmanande arbetsuppgifter, rättvisa system och en god företagskultur. Allt handlar om att få varje individ att må bra och dra åt samma håll. Då kommer kraften och utvecklingen naturligt.

Hela planens fokus är därför att sätta medarbetarna i första rummet och att det är härifrån som de extraordinära insatserna skapas. Lyckas vi med denna process så kommer vi att få överlägst flest nöjda kunder och bästa tänkbara ekonomi. Det är så marknadslogiken fungerar.

Att kunna locka fram det bästa ur var och en är vad modernt ledarskap handlar om. Att förstå att vi människor drivs av känslor, drömmar och ambitioner och på vilket sätt dessa delar kan kopplas till bolagens mål och vägar. Här handlar det inte om manipulera människor utan att öppet och ärligt förklara samband och hur vi kan jobba med varandras styrkor och tallanger för att nå våra mål.  

Denna framtidsplan är alltså en kollektiv produkt. Jag har visserligen fört ordet i boken och visst blir det mycket kring min egen person. Men jag är en  del av hela maskineriet. Jag vill verkligen hylla alla som sliter och kämpar i det tysta och utan några stora åthävor.

När vi nu tar sats för denna plan så har vi ett bra utgångsläge. Många saker är på plats även om många saker ska läggs till, ändras och moderniseras. Vi ska aldrig slå oss till ro nu utan ska hela tiden ifrågasätta och se om vi inte kan göra saker och ting bättre. Men vi ska heller aldrig glömma bort att vi gör en fantastisk resa. Att vi är duktiga i botten och har skapat bolag som många använder som modell för branschen.  

I framtidsplanen siktar vi högt nu. Vi gör inga kompromisser utan går för att bli bäst i branschen. Det kan låta kaxigt och som vi saknar självinsikt, men vi har fullt med ödmjukhet i organisationen. Jag känner faktiskt att vi just nu har denna kapacitet och allt inom oss. Vi är ett starkt lag som faktiskt kan hävda oss inom vilket område som helst och då behöver vi inte be om ursäkt eller inte ta för oss. Det är nästan tjänstefel att inte ta denna chans och sätta rejält höga mål och strategier när vi har förmågan. Då är det bättre att vi skrotar jantelagen och har förbaskat roligt och inte håller tillbaka våra ambitioner.  

Perioden 2015-2019 kommer därför att präglas av hög arbetsbörda och tuffa utmaningar. Men jag vågar lova att det ska bli vår bästa period i vårt yrkesverksamma liv. Vi ska tillsammans skapa något som ingen annan gjort och göra det med kvalitet. Vi ska uppfinna nya företeelser inom bostads- och fastighetsbranschen som inte finns idag. Vi ska jobba med en hög grad av entreprenörskap och uppnå vår vision där vår kommun ska stärkas och utvecklas. Detta kommer att skapa både personlig lycka och glädje.

Planens framtidsdelar handlar också om att våga göra det som ingen gjort. Alltså att våga gå före och lösa problem på ett helt nytt sätt. Det vi ska bli bättre på är att dokumentera och ”programmera” våra bolag så att vi bygger upp olika typar av struktur- och informationskapital i bolagen så att inget försvinner med att någon enstaka person slutar.

Skälet till att det finns företag är att det är en effektiv arbetsfördelning och att samarbetet är effektivare än att var och en ska lösa sina egna uppgifter. Därför är det bra att man bygger upp informationsbibliotek som gör att samarbetet blir ännu bättre. Ett steg i denna riktning är införandet av nytt ledningssystem. Min egen uppgift de närmaste åren är att skapa en positiv och stärkande företagskultur.  Vi ska även jobba med hög moral och hela tiden stödja varandra.

När vi når fram 2019 så kommer vi kunna titta tillbaka på en enorm scenförändring och en enorm resa som vi tillryggalagt. Prata om jordenruntresa. Just nu står vi på kajkanten och tittar på skeppet. Om ett antal år är vi tillbaka med helt nya och livsavgörande insikter och perspektiv. Allt vi ger till bolagen kommer vi att få tillbaka. Det ska löna sig att göra bra prestationer och kriga för sin flagga.

Klubbmärket eller företagsmärket, ska sitta nära hjärtat och vi ska spela för bolagen. Då blir det match på riktigt.

Hittills har vi alltid lyckats hålla ihop ekonomin trots intensiva byggprojekt, renoveringar, utbildningsprogram, förändringar i organisationen, inköpa av ny utrustning och maskiner etc. Detta ska vi värna om. Ekonomin är hjärtat och här ska vi alltid se till att resultaten, ägarkraven och våra ekonomiska mål alltid infrias. Detta är min egen lag. Är det något som aldrig får inträffa, så är det att vi gamblar med ekonomin. Ekonomin ska domineras av kontroll, förutsägbarhet och kostnadsmedvetenhet. Det tummar vi aldrig på.

Ingvar Kamprad sa en gång i tiden att det mesta är ännu ogjort. Det håller jag helt med om. Varje period utvecklar sina egna innovationer och arbetssätt och det finns inga gränser för vad man kan åstadkomma. Gränserna kommer vi alltid att upptäcka för eller senare. Därför är det bäst att börja med det möjliga och våga ta initiativ och prova nya saker. Ett liv går fort och det gäller att göra något väsentligt under tiden. Denna plan är ett försök att peka ut saker som jag tillsammans med styrelsen uppfattar som väsentliga – att bli en ledande fastighetsexpert i Sverige under de närmaste åren. Det är väsentligt.

Tack för ordet/Thorbjörn