2014 i backspegeln

2014 har varit ett overkligt och ojämnt år utifrån min egen synvinkel. Ett år med både höga toppar och djupa dalar. Ett år där jag lagt grunden till förändringar och fått syn på mina egna begränsningar. Antingen gör jag sakerna djupare eller så har jag helt enkelt inte samma eld som förr. Ett år, där jag gick över femtio – något som jag inte kan ta in riktigt ännu. Ett egendomligt år – där allt är lika och olika samtidigt.

Det som gått rejält dåligt detta år är de egna fritidsstudierna i filosofi, golfen, närvaron på olika styrelsemöten, besöken på gymmet och aktiviteten på bloggen. Allt detta borde ha flutit på mycket bättre. Just studierna och bloggen borde jag ha kunnat göra mycket mer av än vad jag gjort.  Drygt ett 70 tal blogginlägg är inget som jag är nöjd med under 2014.  Även golfen har varit en gruvlig besvikelse.  En usel säsong med tanke på hur mycket jag övat. Hela vår och sommar har varit en fantastisk golfsäsong och med över 80 runder i ryggen finns inget att skylla på – idel förluster trots bra hcp på 11.8.  Även hundarnas sviktande hälsa är ett bekymmer. En annan dålig sak 2014, var att Lennart Bogren stämplade ut som kommunalråd i Eksjö och lämnade ett tomrum efter sig.  2014 är också först året på mycket länge som jag inte sprungit några löpartävlingar. Läsandet har också hackat och tankarna har inte varit där som de brukar. Även renoveringarna har dröjt.

Det som gått rejält positivt är skolåret med Gustaf, Bless & PA, inköpet av Ölandshuset, Klaras civilekonomexamen i somras, den nya företagsboken, styrelseutbildningen och Likedin som hjälpt mig att hitta mina gamla kompisar. Barnen är de största glädjeämnena och att de lyckas över förväntan detta år är extra kul.  Gustaf har mognat och tar ett suveränt ansvar. Den 9 september sprang han sin första mil och numera går det undan i spåret.  Han har också fått till det på gymmet och tränar mer än jag själv (även om jag ska kämpa ifatt). Pluggandet går bra och under läxträningen har vi skoj. Klara har börjat på en ny akademisk utbildning (grafisk design och kommunikation)– som hon verkligen längtat till och uppskattar. Första terminen är avklarad och allt har gått mycket bra. Det är roligt att se att hon hittat sitt område och utvecklar sina egna tankar och ståndpunkter. Politiskt är vi emellertid inte överens  – hon har en stark feministisk och grön utgångspunkt medans jag har rötterna i liberalismen.

Under året har jag känt en ökad längtan till staden. Till kultur, aktiviteter, evenemang, folk, restauranger, butiker som ett komplement till livet på landet. Trettio år i Stockholm har satt sina spår. Att bo i Jönköping skulle kännas som ett lagom steg– ungefär som att bo i en stor småstad. Dessutom har jag massor av släktingar som härrör härifrån och som har varit verksamma i denna stad plus att Klara pluggat här i fyra år. Att flytta tillbaka till Stockholm är inte lika självklart längre. Det är bättre att ha huvudstaden som besöksmål och checka in hos några släktingar när man vill ha en minisemester.

När det gäller jobbet så har vi sannolikt haft det mest intensiva och omfattande året hittills under mina sju år som vd i Eksjö. Trots arbetsbördan för hela företaget har det funkat, på ett förvånansvärt bra sätt.  Har man kompetenta och utmärka medarbetare går allt.  Då är det inte speciellt svårt att vara chef. Konsten är att kunna bygga ett sådant lag, som är samspelt och trivs med varandra.  När detta är på plats kan man åka och fiska eller skriva böcker. Att se alla medarbetarnas utveckling och förkovran är en fröjd liksom att se deras resultat.  

Ser vi det i ett lite större perspektiv så var supervalåret 2014 en stor besvikelse. SD:s framfart var chockerande och regeringskrisen som följde efter två ynka månader är ett underbetyg till alla. Det mesta tyder på att det lär bli rörigt, till och med väldigt rörigt de kommande åren i Sverige. Nu gäller det att börja om, skippa blockpolitiken och samarbeta utifrån värderingar och konkreta sakfrågor. SD går i princip inte att undvika – det gäller att dra in dessa och se till att de tar ansvar för sina huvudlösa tankar och på så sätt underminera deras martyrskap.  Att ränteläget är lågt är bra för oss fastighetsägare och hussäljare eller för de som ska investera.

Rysslands bisarra agerande är allvarligt och det gäller för Sverige att rusta upp sitt försvar rejält och ha ett starkt samarbete med NATO. Sverige bör ta efter Finlands och de Baltiska staternas misstänksamhet och klarögda syn på detta land. Ryssland gör inget får någon annan som man inte tjänar på. Det drivs av ett penning-och statusfixerat ledarskap och en uppochner vänd verklighetsbild. Ledarskapet är labilt och opålitligt. Det gäller att ha bra kort på handen när man har med Ryssland att göra.

Naturligtvis måste också andra samhällssektorer rustas upp som skolan, polisen, vården, miljön och integrationspolitiken. Det är också viktigt att regeringen gynnar nya innovationer/investeringar inom olika framtidsområden så att landets konkurrenskraft förstärks. Att Kina och Amerika sluter övergripande miljööverenskommelser är alldeles utmärkt – det är inte en dag för tidigt. Jag hoppas att tragiken i Syrien och Palestina kan lägga sig och att terrorgrupperna IS upplöses av interna konflikter samt att man snabbt kan hitta nya motmedel till Ebolan.  Målen för 2015 publiceras på nyårsafton. Då ska jag ta ut en ny kurs och fokusera på Bless & PA, Barnen, Jobbet och Jönköping.