2015 i vindrutan

Ett nytt år står för dörren – det är både en realitet och en  överenskommelse. Det har varit många lediga och sköna dagar för avkoppling och upplevelser. Nyårsslaget gick i operans tecken. Den klassiska musiken har alltid varit en förtrogen följeslagare som påminner mig om min pappa. Dagarna på Öland har varit underbara – landskapet har stått emot stormen och tankarna på att skriva en ny bok har satt sig. Det gudomliga (Bless) har spelat på sin flöjt, öppnat sin port och visat sin blick på en servett. Existensen har föregått essensen som Sartre skrev.  Det har varit skönt och enkelt att leva. Öland är som poesi utan ord – en ända lång dikt utan slut.

2015 är ett år med många avgöranden och beslut. På våra företag har vi en diger framtidsbok som ska förverkligas och på det privata planet brukar jag alltid formulera ett antal mål för året som kommer. Så även för 2015. Målet består av 6 stycken L, alltså företeelser som börjar på bokstaven L. Ett av målen är att skriva en ledarskapsbok (kommunikation som ledarskapsmetod), ett annat mål är löpningen som jag ska satsa hårt på detta år samt ett annat är läsningen där jag vill snäppa upp mina fritidsstudier i filosofi på en högre nivå osv. Runt varje årsskifte stämmer jag av hur det gått och vilken måluppfyllelse jag haft. Oftast brukar cirka 4,5 av 6 mål bli uppfyllda (jag försöker maximalt att sätta fem till sex konkreta mål som bara kan besvaras med ja eller nej).

En annan sak som jag brukar roa mig med är att läsa det kinesiska horoskopet som bygger på gammal och intressant människovisdom. Detta är mer som ett läggspel och att ha till hands när man vill skoja eller säga saker som kanske inte är så lätta.  Så här ser i alla fall prognosen ut för 2015;

”Getens år är det åttonde året i den kinesiska kalenderns cykel om 12 djur. Det är ett fredens och harmonins år, en tid då konstruktiviteten kan få blomstra. Geten för med sig mycket positivt och mycket lycka, även då det gäller hälsa. Getter är riktiga hälsomänniskor som tycker om nyttig mat och motion. Getens år är således ett bra år för att börja träna. Människor födda i getens tecken är väna, snälla och väldigt, väldigt empatiska. De är den typen som lätt oroar sig och de är nästan lite rädda av sig. Geten strävar efter att få det lugnt och tryggt omkring sig, den är rädd för problem och konflikter. Trots detta har de en egen vilja och det är inte så lätt att tjata på dem och få dem dit man vill, nej, de är rätt så envisa. Om det skulle uppstå en konflikt är de även ganska bra på att lösa situationen på ett bra sätt. Getter är ofta lite tystlåtna av sig, de utstrålar ett lugn som kan smitta av sig på andra. Man får ro och blir glad av att umgås med dem.

Det märkliga med folk som är födda i getens tecken är att de har förmågan att lyckas med mycket trots att de är så passiva till naturen. De är mycket familjekära och barnkära och gillar att pyssla i hemmet. Getter tycker också om sällskap av vänner men helst på en lugn nivå – att vara mittpunkten på en fest är inget för dem. De gillar att försvinna i mängden och gå med strömmen. De jobbar bra i grupp och tycker inte så mycket om att ta på sig ledarroller. Är man född i getens tecken tror man att lugn och ro kommer att bringa en lycka och det gör också att man mår bra rent fysiskt. Geten är konstnärligt lagd och dras till det minimalistiska, tidlösa och eleganta. De har god smak och tycker om att ha det snyggt omkring sig. Samma sak när det gäller kläder, de är alltid noga med hur de ser ut och är duktiga på att välja en vinnande outfit till ett inte alltför högt pris. Vidare är personer födda i getens tecken ganska passiva och lite sentimentala. Om du möter en get som ser lite ledsen ut, försök att pigga upp honom eller henne med glatt humör”.

Det låter alltså som om 2015 kan bli ett bra år rent generellt om man får tro denna filosofilek.

Förutsättningarna för det nya året verkar bra och då är det viktigt med initiativförmåga och att tillvarata sina egna möjligheter. Det handlar med andra ord om att kavla upp skjortärmarna och göra ett så bra dagsverk som man bara kan med bistånd av andra människor. All framgång bygger på samarbete. En dirigent är inget utan sin orkester.

Oftast är det till och med så, att det är andra människor som gör ”mina” val när det handlar om lite större frågor. Min uppgift blir att utföra och verkställa strategin som andra valt.  När man söker jobb är det andra som väljer. När man söker en partner är det den andre som väljer och när man ska göra större investeringar är det oftast andra som beslutar. Självklart gör man sitt yttersta för att påverka och få igenom sin vilja – men här krävs en stor dos av ödmjukhet – besluten ligger oftast hos andra. Det är en livsinsikt och något jag bär med mig in i 2015. Gott nytt år till alla som läser denna blogg!