Tack och farväl – affärsmässighet och samhällsansvar

Att lämna Eksjö känns ända in i hjärterötterna. Dessa sju år har varit de bästa i mitt yrkesverksamma liv. Här har jag mött människor, idéer, miljöer och entreprenörer som jag tidigare aldrig stött på. Det har varit ett privilegium att få verka i denna unika kulturmiljö som alltid påmint mig om en Pelle Svanslös-stad. När jag varit ute och gått med hunden har jag alltid njutit och erfarit ren glädje i dessa fina gränder. Staden och kommunen har blivit som en gammal vän som alltid finns och ställer upp för en. Att verka i denna miljö har därför varit lätt och gett energi och inspiration – som i sin tur gett nya uppslag på förnyelse.  En vän för alltid.

Det egendomliga var början – som blev en rejäl uppförsbacke det första halvåret då det sannerligen inte var någon dans på rosor. Vi hade ett dåligt asylboende och Migrationsverket gick ute i rikspress och sa att vi misskötte våra anläggningar och skulle skämmas. Vi anmälde verket och fick rätt på alla punkter efter mycket om och men. Men då var det inte så roligt när media filmade från lägenheter som var i dåligt skick och där det bodde upp till sex sju personer i en liten tvåa med kokskåp och där vi fick klä skott för Migrationsverkets försummelse. I samma veva blev det högljudda protester när vi skulle bygga ett nytt bostadsområde i Norrström. Vi var boven som ville flytta de fina förskolorna från denna sagolikt fina plats samt stänga ner en verksamhet och riva husen  (som var helt fel). Många upprördes över de nya husens arkitektur och ansåg att dessa var fula och ”konstiga”. Ett stort facebook-upprop drogs igång och insändarna i tidningen stod som spön i backen. Bilden av mig blev inte den bästa direkt. Folk hotade med att flyttade från kommunen.

Men någonstans i allt detta, kände jag att vi gjorde rätt och höll oss till sanningen och ville väl.  Numera har vi även bra relationer med Migrationsverket. Men det var tufft och en nyttig lektion i hur media och sociala medier fungerar. När vi väl satte spaden i marken var alla lägenheter uthyrda till rekordhyror för Eksjö. Det fanns även hyresgäster som besökte mig och inte litade på att vi skulle kunna hyra ut lägenheterna och ansåg att jag satte bolagets existens på spel. Nåväl, det bar sig inte bättre än att vi tjänade pengar direkt på detta boende. Ett lönsamt bygge från första dagen och ett trendbrott. Det var alltså fullt uthyrt ett år innan inflyttningen.

En som gav mig stöd i detta kritiska läge var kommundirektören Claes Markstedt och kommunalrådet Lennart Bogren vid sidan av styrelsen med Rolf Abelsson och Håkan Dufva i spetsen. Då var detta stöd ovärderligt. När allt detta hade lagt sig så drogs nästa kampanj igång. Jag stod i kö för en bostad hos Eksjöbostäder och var på väg att flytta in. Då slog tidningen upp det faktum att jag fortfarande inte var skattebetalare i Eksjö. Man räknade ut att min skatt som inte kom kommunen till del skulle räcka för att behålla biblioteket i Ingatorp ? och stötta Emilkraftens verksamhet i Mariannelund som fick minskade bidrag.  Alla kommunalråd fick frågor om detta och det kändes olustigt att min lön, villkor, boende, familjeliv, CV och allt, plötsligt var offentligt och stod i flera tidningar. Det ända som inte varit offentligt är mitt eget bankkonto. Annars så har allt varit offentligt. Till slut så bestämde jag mig för att skaffa en egen blogg och bemöta kritiken för att inte vara utlämnad helt och hållet. På så sätt blev jag en offentlig person på gott och ont i Eksjö. Numera har det blivit för mycket av den varan. Efter denna urladdning kom så all publictet kring Olsbergs Arena som var ett gemensamt projekt med superentreprenören Göran Henriksson som donerade cirka 30 mkr till Eksjö kommun. Ett projekt som räcker till en hel romansvit. Att få jobb med Göran var emellertid den bästa perioden i mitt liv. En bättre innovatör och kvalitetsperson finns inte. Görans bortgång påverkade även mig själv. Men sedan kom våra storsatsningar kring Stocksnäs, Lunden och försäljningen av Grevhagen och då var jag åter på banan.

När jag rekryterades sa förrförra kommunalrådet Östen Johansson (c) att jag skulle bli kommunens annonspelare. Och Lennart Bogren även han (c) och nestorn, sa att jag skulle ta plats och synas och samverka. Eksjö behövde synas och berätta om alla kvaliteter – det blev början på Hemma i Eksjö och att marknadsföra oss. Båda blev faktiskt sannspådda. Jag har lagt stor vikt vid kommunikation och att berätta om vad som händer. En form av intern marknadsföring skulle man kunna säga. Jag valde ganska snabbt att omgestalta och förnya bolagets företagsprofil så att vi steg ut från  tapeten och blev synliga.Plötsligt sa entreprenörerna att de fått ett fastighetsbolag i staden som de aldrig sett eller hört talas om tidigare. Hemsidan www.eksjobostader.se blev en viktig symbol för oss. Det var mycket som skedde första tiden och jag la stor vikt vid dialog, kommunikation och varumärke bland medarbetarna och våra hyresgäster.

Vi syntes plötsligt överallt med våra nya kläder, bilar, byggskyltar, maskiner osv och utan att det kostade oss ett öre i marknadsföring. Vi blev ett modernt företag över en natt och bland medarbetarna syntes en gryende stolthet. Jag förstod att vi var på väg åt rätt håll. Från en doldis till en ”kändis” – manegen var så att säga krattad av styrelsen. Mitt uppdrag var att gå från förvaltning till offensiv utveckling och personkemin mellan oss och kommunledningen funkade direkt. Det blev fyrhjulsdrift och arbetet i styrelsen blev en fullträff. Mitt nyckelord var samarbete och det gav resultat.

I och med att min egen håg står till ekonomin så har jag jobbat aktivt med att förbättra finanssidan, driftssidan, balansräkningen och kassaflödet. Här drev jag flera frågor som kommunen köpte. På detta sätt fick vi rätt resurser för att kunna rusta våra fastigheter och lägga om kursen till att bli ett aktivt fastighetsbolag med starkt miljöfokus. Vi la fokus på planerat underhåll istället för brandkårsutryckningar. Satsningar som skapat ett mycket välskött grönt bestånd och som idag rymmer enorma övervärden. För närvarande har vi en soliditet på över 30 procent. Vi har lagt ner mer än 500 mkr i våra fastigheter sedan 2008 och ökat vårt eget kapital från 35 till 110 mkr. Jag har alltid tänkt att jag aldrig ska slarva bort hyresgästernas pengar trots att vi bygger nytt eller gör genomgripande satsningar. Denna tanke har alltid dominerat mitt tänkande – och så har det faktiskt blivit.

Jag har också varit mån om hyresgästerna bästa. Alltid stått på hyresgästernas sida. Det har jag haft med mig sedan jag var en liten pojke och växte upp i Kalmar. Jag bodde själv i hus som skötes illa och såg alla problem på nära håll. Badrummen var i källaren och bråken i husen avlöste varandra. Att jobba med trygghet och trivsel har varit mina ledord. Jag har bott i våra lägenheter och sett det mesta ur hyresgästernas ögon. Därför har vi renoverat som vi gjort och bjudit in hyresgästerna till olika renoveringar som skapat en gott samarbetsklimat med Hyresgästföreningen. Det har också varit många oförglömliga stunder när jag deltagit på alla bolagets hyresgästträffar. Dessa har jag aldrig missat. Här har jag passat på att berätta om vad vi gör och företagets inriktning, hyror, insatser och lyssnat på många kloka förslag. Möten som betytt väldigt mycket och alltid avslutats på bästa tänkbara sätt. Tack för alla dessa möten.  Här finns framtidens idéer för de som är nyfikna. Vi har även jobbat hårt för att ge människor en andra chans – utifrån konceptet ”Bostad först” – har har vi tagit väldigt många steg framåt tillsammans med sociala sektorn i Eksjö.

Ibland när jag längtar ut från kontoret sätter jag mig i bilen och kör runt och tittar i våra områden. De t känns så roligt att se hur fint vi har gjort tillsammans och vilken stolthet det skapat. Att 86 procent är nöjda med oss värmer verkligen. Nästan ingen är besviken. Det syns numera i våra bostadsområden. Det är rent, snyggt och välskött. Jag ser hur mång pyntar och gör det fint på sina balkonger, fönster och utanför sin dörr. Då känner jag sann glädje.

Som företagsledare har jag jobbat målorienterat. Mitt egna avtryck är att jag satt medarbetarna i centrum i företagsbygget. Jag har strävat efter att ge alla rätt utbildning, kompetens och rätt roller. Att det inte ska råda några skillnader oavsett vad man gör. Alla betyder lika mycket för framgången. Här har det ibland blivit ett steg fram och ett halvt bakåt. Men i det stora hela så har organisationen stärkt sin kompetens och haft en remarkabel utveckling under dess sju år. När jag började var det inte mycket som fanns kring rutiner, planering, system, företagsplaner, organisation osv. Nästan alla medarbetare är också nöjda med sitt jobb. Indexet ligger på 83 procent nöjda eller mycket nöjda med sitt jobb. Det kan säkert gå upp i nästa undersökning. Som ledare gäller det att få andra att blomstra och ta nya initiativ och våga. Att leda gör man bäst från sidlinjen. Inte för sin egen skull utan för andras framfart. Min egen styrka är att jag kan sakfrågorna och kan jobba på detaljnivå om så behövs men också på en övergripande nivå och se vilja huvudlinjer som bör drivas och varför.

Ekonomin är som sagt, mitt eget skötebarn och något som aldrig får gå fel.  Under mina sju år har vi alltid gjort vinst. Även om vi numera har ett väldigt kompetent ekonomiteam med Lena Edström som utmärkt och superb ekonomichef så har jag svårt att släppa helt.  Jag hoppas att bolaget fortsätter drivas med affärsmässighet och samhällsansvar.  Under ett par månader tar nu rutinerade vice VD Margaretha Hedman över innan en ny VD är på plats efter sommaren. Något som kommer att fungera utmärkt.

Jag kommer att sakna många hyresgäster som betytt väldigt mycket för mig. Människor som velat berätta om saker som inte fungerat och hur vi kan bli bättre. Människor som kämpat för oss och bidraget med nya idéer. Utan ersättning och krav – bara för den goda sakens skull. Jag har alltid imponerats av sådana personer och initiativ. Då har jag aldrig bromsat utan lyssnat och sett till att verkställa dessa saker.

Summa summarum (låter tyvärr lite skrytsamt, men sådan är verkligheten): vi har numera mycket välskötta bostäder, fullt uthyrt, tydlig framtidsplan, finansieringsplan till 2018, bygger nya gröna bostäder, har en modern organisation, pengar på kontot och inte minst låga hyror som jag tror de flesta uppskattar.  På slutet har även många sagt att vi gör och gjort ett bra jobb. Media skriver om att vi gör det bästa resultatet någonsin och ligger i framkanten. En viss kontrast till hur eländigt det började. Saker och ting kan vändas om man tror på det man gör. Det stora språnget hoppas jag kommer att ske inom miljölområdet. Om ett par månader kommer fyra nya elbilar att tas idrift och kvarteret Lunden blir en grön nyproduktion.

Jag är den tredje VD:n i bolagets historia och den första som väljer att sluta. Det har varit ett svårt val men att gå när de mesta fungerar brukar vara ett bra val. Jag önskar alla hyresgäster, medarbetare och styrelsen samt kommunledning och hela förvaltningen i kommunen – lycka till.

Tack för allt – det har varit en fantistisk resa/Thorbjörn (denna text publiceras i vår interntidning På Tapeten).