Valborg och 1:a Maj – planering

Det blir inte alla gånger som man tänkt sig. Är på väg till Öland men skulle bara få ordning på gräsklipparna och klippa gräset och lägga ut slingor för robotgräsklipparen med Gustaf. Men när allt är klart så börjar ett ihållande regn och till på köpet så faller det just nu stora tunga snöflingor. Snöblandat regn och + 4 grader och gräsklippning är ingen bra kombination. Så tidsschemat blir förskjutet och Öland får vänta tills kvällen. Så är det med planering, det dyker ständigt upp okända saker – men har man ingen plan så har man inget att förhålla sig till och då är det svårt att nå sina mål. När man har en plan är det lättare att hitta tillbaka till kursen.

Istället använder jag denna ”ställtid” till planering inför det nya jobbet på Vätterhem som jag skulle gjort på Lördagen. Det viktiga är att det som står på göra-listan blir gjort. På Måndag den 4 maj är dagen D, då börjar ett nytt kapitel och ett nytt liv i Jönköping. Det har gått väldigt fort sedan pappren skrevs på. Då tyckte jag att det var långt bort, men dagen kommer alltid och det som var fjärran då är verklighet nu. Att byta jobb är sannerligen ingen lätt process. I mitt fall lämnar jag en ytterst välfungerande verksamhet med hjärtliga vänner och ger mig in i en ny verksamhet, där det gäller att lära känna nya människor, nya produkter, system, processer, ekonomi, samarbetspartner, nätverk och inte minst många nya hyresgäster osv.

Men på något sätt så är det detta jag efterstävar. Jag är inte den person som slår mig ner och sätter mig tillrätta och förvaltar de resultat som har uppnåtts.  Jag vill lösa nya utmaningar och ta fram nya produkter som löser nya behov. Det är min drivfjäder på gott och ont. Själv tycker jag det ska bli utomordentligt roligt och inspirerande att komma tillbaka till en större och offensivare stad. Och jobba med ett bolag som har hög kompetens och framdrift.

Den första tiden ska jag träffa alla medarbetare och gå husesyn i alla våra områden. Jag har som ambition att skriva vad jag gör och vad som händer, varje vecka. I maj blir det tre dagar i veckan och från första juni full tid. Ungefär så här ser veckoplaneringen ut för första veckan;

Måndag: Möte med ledningsgruppen och resonemang kring värdegrunden och värderingar, vem är bolaget, hur vill vi framträda och vad ska vi stå för? Efter lunch så blir det praktiska detaljer som att få igång datorer, telefoner, koder, parkeringsplats, nycklar, skrivtavlor och att planera in alla tider och dagar som kalendern nu fylls på med. Helt enkelt bekanta sig med flödet och lokalerna.

Tisdag: Då tänkte jag ha lite information för kontoret i samband med fikat och gå runt och hälsa på alla som är på plats. En första uppgift blir att lära sig alla ny namnen och vem som göra vad. Jag brukar ha ganska lätt för namn så jag hoppas att denna egenskap sitter i. Ska även ta kontakt med ägarbolaget Rådhus AB. Om jag hinner så ska jag delta på Styrelseutbildningen som kommunen arrangerar på Högskolan eller om Kent kan ta detta möte.

Onsdag: Rundresa med Tommy eller Raymond om det fungerar, till alla områdeskontoren och titta på de olika fastigheterna. Vid dessa tillfällen ska jag boka in tider med alla medarbetare som finns på dessa fyra kontor.

Den första tiden kommer alltså att präglas av planering, kommunikation och att intervjua alla och samla in kunskaper om organisationen. Ganska snart så träffar jag presidiet i styrelsen för att gå igenom arbetsordningen och rutiner för detta samarbete. Jag kommer också att jobba aktivt med ledningsgruppen i syfte att ta fram en ny företagsplan för de kommande fem åren. Därefter ska jag sätta mig in i ekonomin, byggprojekten, marknadsstödssystemet, förvaltningen, certifieringen, hyresgästarbetet och mycket annat.

Kent har ju haft devisen ”mer än tak över huvudet” och jag funderar på om jag också skulle ha någon sådan devis. Vi får se. I så fall ska det dra sig mot ”en bra dag börjar hemma” eller ”borta bra men hemma bäst”, för att betona bostadens centrala betydelse för oss människor. Att få jobba med bostäder är ett privilegium med tanke på vilken inverkan detta har på människors trygghet, trivsel, gemenskap och identitet. Här handlar det om basala behov och det är inte för inte som man säger ”mitt hem är min borg”. Våra bostadsområden ska präglas av trygghet och en mycket god skötsel.

Jag räknar med att det blir väldigt långa dagar till att börja med. Ska försöka avsluta varje dag med en löparrunda runt Munksjön och Rocksjön som är på cirka 9,3 kilometer för att rensa skallen. I och med att jag är intresserad av historia ska jag läsa boken ”Stormaktstaden Jönköping” som Jönköpings Läns Museum gett ut på kvällarna. Från historian finns mycket att hämta. Jag tycker det är fascinerande att läsa om Vätterhems historia från starten 1942 och hur bolaget utvecklats under olika skeden. Här finns rötterna till en ansvarsfull förvaltning, noggrannhet kring ekonomin och ett gott ledarskap med respekt för varandras kunskaper. Om två år är bolaget 75 år, något som ska uppmärksammas och beskrivas.

För mig handlar företagsledning om att förstå historian, kulturen och ha en stark värdegrund. På detta bygger man sedan effektiva system, bra samarbetsformer och stor personlig frihet så att vi kan hålla oss väl framme när det gäller utveckling och förbättringar av våra fastigheter, rutiner, innovationer, nyproduktion och utveckling av oss själva som människor. Jag brukar kalla detta för ett företagsbygge eftersom systematiken påminner om hur man bygger ett hus. Grundritningen/arkitekturen är i detta sammanhang en övergripande företagsplan med tydliga mål, strategier och strukturer som fokuserar organisationen på att göra rätt saker på rätt sätt – att bygga vidare på ”Hemmet” som hela Vätterhem utgör. Jag tycker om begreppet  ”Vi i Vätterhem” här finns många trådar som går att vidareutveckla.

En god värdegrund handlar också om öppenhet och transparens som gör att omvärlden kan hänga med och ta del av våra olika beslut och vägval. Min ambition är att alla blir insatta, medarbetare, kunder, media och ägare om vår verksamhet och på vilka grunder vi bygger bolaget. Här är exempel på några punkter för en värdegrund:

– En trygg och pålitlig vän

– Vill alltid göra ett bra jobb och gärna förebyggande

– Öppen och offensiv

Inför detta nya jobb är det skönt att vara lite äldre. Det har också varit nyttigt med ett VD-skap innan denna tjänst som gett en bra erfarenhet. På så vis känner jag med redo med hjälp av Bless.  Jag ska alltså försöka ta Vätterhem vidare till en ny nivå och bibehålla en arbetsplats som präglas av arbetsglädje och utveckling. http://www.hemhyra.se/jonkoping/hammerth-redo-att-ta-over-vatterhem

webb_hammerth