Student 2015 – prins Gustaf

Det har varit en hektisk vecka minst sagt för en ung man. Offentliga filmvisningar, stor bal på stadshotellet, studentfest och betygsutlämning samt avskedets stund med den fantastiska klassen, det har varit nya saker slag i slag för Gustaf. När vi sitter i kyrkan idag, kallas han upp och får utmärkelsen för bästa betyg från sin klass. Betyget består bara av A och B, ett nästan helt otroligt facit med tanke på hur svårt det är att få ett A. Hela ansiktet lyser som en sol där han står huvudet högre än de andra och får applåder.

Denna man, allas vår son är nu på väg att bli en vuxen man som är på väg att lämna boet och prova sina vingar. Min kompis Göran Henriksson, superentreprenören, sa alltid att det kommer att gå bra för Gustaf och även i detta fick han rätt i. Jag såg i Görans ögon att han menade detta, även om jag inte fullt ut förstod vad han åsyftade. Nu står han där, som en klassisk nybakad student och bara skrattar med sina kompisar. Jag tänker på vår livsresa och vem han egentligen är. Det är bara något som kommer över mig denna soliga nationaldag den 6 juni 2015.

Gustaf är en sann humanist, en sann demokrat som är öppen för olikheter och en som alltid försöker förstå den andres argument och synpunkter. En väldigt klok person som trots alla sina känslor även har förmåga att bli rationell och logisk. Gustaf har alltid gått sin egen väg och har begåvats med ett fint affärssinne och målmedvetenhet. Finns det en sporre som han vill ha så ligger han i – de målen har han aldrig missat. Jag har umgåtts med honom under hela hans liv och ser nu hur han växt ut till sin egen person som tar ansvar och uppträder med egen pondus och elegans.

Hans förmåga att bli duktig i löparspåret, på gymmet, tennisen, i skolarbetet, i sitt filmskapande är obegripligt. Numera är han bättre än mig själv på alla områden och då är han bara 19 år. Det är ganska konstigt att ungdomen slår ut erfarenhet och rutin på ett så enkelt och nästan nonchalant sätt (även om detta inte är Gustafs stil). Man känner sig en aning förbryllad.

Tiden i Eksjö har varit fantastisk för Gustaf. Här fann han ”sitt folk” och hans intresse fick blomma ut på Animationslinjen. Det har inte funnits en dag under dessa tre år som han inte känt att det har varit roligt att gå till skolan. Han har ingen registrerad frånvaro på tre år. Han har alltid drivit på om morgonen för att komma i tid.  De flesta läxor har jag assisterat med struktur och översikt men sedan har Gustaf läst, läst av ett enormt intresse och för att förstå och därmed alltid fått bra poäng på alla prov. Han har alltid gillat det han läst och aldrig tävlat som jag gjorde. På så sätt har han lärt sig och byggt upp en livslång kunskapsgrund.  Vi har sannerligen diskuterat många saker i bilen under våra fem år som vi pendlat. Det har varit en fantastisk tid för mig. Kanske har jag lärt mig mer av Gustaf än vad han lärt sig av mig. Det blir en stor saknad och tomhet när dessa ”morgonböner” tar slut. Idag var sista dagen då jag körde in honom. Till slut kommer man alltid till en sista dag och det känns.

Alla dessa tankar står jag faktiskt och tänker på, när jag ser honom dansa och hoppa bland alla sina kompisar. De är helt saliga och jag kan knappast hålla tillbaka tårarna. Trots att han gått sina egna vägar, är han så uppskattad och omtyckt. Han dricker inte och är ingen festprisse på det sättet. Förmodligen blir han en riktig ledare med både hjärtat och hjärnan på rätt plats. Han blir ett naturligt centrum. Att se sin son i en nypressad kostym är ovant och annorlunda. Nu uppträder han världsvant och belevat. Jag tackar Eksjö Gymnasium av hela mitt hjärta för dess goda ledning, struktur och förmåga att verkligen baxa igenom sina elever på detta förträffliga sätt. När vi kom till Eksjö så kom vi hem. Alla flyttar och uppbrott som vi gjort fick en hamn här. Det är därför staden betyder så mycket för oss. Eksjö gav Gustaf en ram som bestod av stabilitet, trygghet och tillit. Här kom han tillrätta och hans förmåga till anpassning och att knyta relationer föll i god jord. Än en gång, tack Eksjö och Eksjö Gymnasium.

Nu börjar emellertid en ny tid, en ny fas och ny språng för dig Gustaf. Pappar är otroligt stolt över dig och att det är dina egna prestationer som tagit dig till denna punkt. Du är en förebild och bra människa rakt igenom. Att ta studenten är en milstolpe i ditt liv och nu stundar ett skönt sommarlov innan de förmodade högskolestudierna börjar.  Nu ska du njuta och få din specialbeställda dator. Du är en som aldrig ger upp. Du kan anpassning utan att förlora dig själv. Dagens namnsdagsbarn är Gustaf. Studentsången som vi sjöng imorse skrevs av Prins Gustaf. Du är pappas prins.20150606_131649[1]