Med siktet inställt på höstsäsongen 2015

Det är dags att packa ihop och förbereda sig inför en ny arbetssäsong. Sommaren 15, har väl varit lite si och så här i Sverige och det förvånar inte om det fina vädret kommer när jobb och skolor börjar. Men det är lika för alla även om vissa näringsgrenar drabbas hårdare än andra. En enkel tumregel är att om man vill ha varmt och soligt väder så är det bäst att boka en billig solresa till medelhavet. I Aten kokar det, i Torrevieja går det knappast att sova och i Istanbul är det så hett att konflikterna läggs på hyllan.

Oavsett väder så är det skönt med ledighet och att kunna koppla ur under ett par veckor. Att för ett ögonblick bli kvitt ansvar, plikter och prestationer. Att bara vara och att låta livet flöde fram som det kommer. Denna sommar plus har varit speciell med resor, umgänge, golf, löpning och starka upplevelser i nya miljöer. Extra roligt är att Gustaf kom in på högskolan som han ville och att Klara jobbat nästan hela sommaren som fastighetsmäklare på Öland och nu har två härliga studieår till framför sig. Nu är emellertid prio ett att ordna Gustafs studentboende i Skövde. Jag måste säga att det var en överraskning att återvända till Skövde efter cirka tio till tolv år. Staden har läkts ihop och inte minst Skövdebostäder har byggt framstående studentbostäder, snygga och välbyggda bostadshus och klarat ekonomin. Imponerande och något som jag vill åstadkomma i Jönköping. Även kommunen har lyft sina parker, trädgårdsskötseln och städning. Fördelen med staden är att allt är koncentrerat och strategin med förtätning ser ut att har varit sannerligen lyckad.

Denna semestermånad har alltså varit som en ända lång och skön paus utan en mängd renoveringar och andra måsten. Det är nog första gången på tjugo år som jag inte jobbat med hantverk, hantverkare eller en strid ström av inköp av plank, färg, tapeter, cement, rör, elartiklar, fönster, flaggstänger och så vidare. Det ända som skett är en reparation av en brygga och en bilruta.

Därför känns det nu inspirerande att sätta sig ner och börja tänka kring företagsledning och hur den nya företagsplanen ska sys ihop. Det blir ett viktigt sjökort hur vi ska navigera för att komma fram till den hamn som vi önskar. Att jobba som VD är som att vara kapten på en skuta. Det gäller att varje individ gör rätt saker, att det är en bra laganda och att det finns utmaningar som utvecklar oss som människor. Till detta kan även läggas att det är bra med erfarenheter kring hur man tar konflikter, skapar tydlighet, förhandlar och inte är helt obekant med lite rävspel.

Att driva ett företag handlar om att ha en systematik i botten och att sedan bejaka entreprenörskap och handlingar samt att man tar sig tid att följa upp det som skett. Alltså utvärdering av verksamheten, så att kalendern inte bara fylls på med NYA saker hela tiden.

Hösten som kommer blir minst sagt intensiv. Vi ska utveckla en ny företagsplan, utveckla relationerna med ägarna, utveckla fler bostäder, införa ett nytt marknadssystem, en helt ny hemsida och digital närvaro på sociala medier, utveckla tekniken i våra fastigheter, justera företagsprofilen, förstärka miljöområdet, stärka integrationen i våra områden och prioritera tryggheten. Utöver detta ska vi revidera alla befattningsbeskrivningar, skapa en ny modell för lönerevisionen, sjösätta och få kvalitetssystemet i drift, förbereda för bokslut, hyresförhandla, utveckla organisationen och lägga upp tydliga områdesstrategier. Så visst finns det att göra. Jobben tar aldrig slut – utöver detta finns lika mycket till i röret. Men precis som de äldre skepparna lär ut, så gäller det att göra rätt saker på rätt sätt. Att ta en sak i taget och att inte förivra sig. Då blir det lätt rörigt och mycket kan gå fel. Det får gärna var högljutt och glatt men sysslorna måste ske under lugna former och stegvis. I så måtto är det som i golf. Att koncentrera sig på varje slag och inte rusa iväg i tankarna om det går bra eller att gå och gräma sig när det går dåligt.

En annan sak som jag ska prioritera är att bolaget ska fortsätta sina traditioner att gå sin egen väg. Att fortsätta att vara en  ledande aktör under överskådlig tid. Att fortsätta att fördela ut ansvar och befogenheter, decentralisera organisationen, tillvarata nya tankar inom branschen och att stärka samarbetet såväl internt som externt. Decentraliseringen handlar om ekonomi, inköp och att stärka hyresgästernas inflytande i sina områden. Som ledare hoppas jag kunna skapa en bra jordmån så att andra kan utveckla sina förmågor och bryta ny mark. Förutsättningarna för detta är rättvisa spelregler, schyssta villkor och en klar framtidskurs för bolaget samt ett bra friskvårdsprogram. Nu i höst drar vi igång en bred stegtävling och andra sociala aktiviteter.

Utöver dessa jobbrelaterade delar så ska jag skriva ihop en bok – en företagsledares dagbok,  träna löpning, lyssna på musik, se teater, gym och inte minst se till att barnen har bra boenden i Norrköping och Skövde. Mitt egna mål är att byta nuvarande bostad så att jag får den där Bless-lägenheten som jag längtar efter här i Jönköping. Det är viktigt att ha ett riktigt boende som man längtar hem till och som blir ett nytt avstamp.

Att sitta så här och fundera på kammaren är lika skönt nu som för tjugo år sedan. Det är samma känsla och det är jag verkligen tacksam över. Då vet jag att krafterna finns för att hantera alla utmaningar som ligger framför oss på vägen. Sådana kommer alltid och det tillhör jobbet. Precis innan sommaren blev det pådrag kring Hyresgästföreningen och vårt samarbete. http://www.jkpglive.se/efter-jkpg-lives-granskning-vatterhem-svarar-pa-kritiken/

Imorgon är det säsongspremiär och det ska bli härligt. Hoppas också att den nya säsongen ska bli lika bra för Jönköpings Södra som förra supersäsongen, då lär det bli Allsvenskan.