Interninformation – en del i VD-rollen

VD-rollen består av en rad olika roller eller uppgifter. Det handlar om att bygga lag, stärka och utveckla relationer, informera, kommunicera, planera, leda möten, räkna, förhandla, företräda, rekrytera, förändra, analysera, utveckla, ge rådgivning till medarbetare och förflytta företaget från en punkt till en annan. Väldigt många verb alltså. Kärnan handlar emellertid om människor och att göra saker och ting tillsammans. Att få alla att dra åt samma håll utifrån en fast värdegrund, klara målsättningar och företagsplan som alla accepterar och som ger RESULTAT. En sak är att prata, en annan är att få saker genomförda på ett strukturerat sätt. Att gå från ord till handling så att det blir konkret påverkan på verkligheten.

På ett vis påminner företag om organismer som sjuder av liv och aktiviteter. Att försöka fånga dessa livsyttringar är en del av den interna informationsrollen. Här handlar det om att värdera, analysera, summera och förmedla vidare. Och det är mycket information som flyter in och som ska bearbetas.  På huvudkontoret har jag muntlig interninformation en gång per månad för alla. Ledningsgruppen sammanträder minst 3 gånger per månad, oftast mer. Styrelsen sammanträder en gång i månaden och varje vecka skriver jag ett veckobrev. Utöver detta har jag 3-4 möten varje dag som blir information och där något ska förmedlas vidare. Så långt min värld som ska förberedas och efterarbetas. Sedan har vi andra grupperingar som sammanträder, områdeschefsmöten, byggmöten, marknadsmöten, teknikmöten, verksamhetsmöten, ekonomimöten som alstrar information och som ska dokumenteras samt bearbetas. Det är verkligen en form av gruvdrift där tankar och personliga möten ger upphov till ny information och handlingar. En enorm informationsaktivitet som hanteras i Ibinder – vårt interna informationshjärta.

Den interna informationsrollen är därför inte obetydlig i VD-rollen och då har vi inte pratat om den externa informationsrollen som är av samma rang. Under ett antal inlägg ska jag försöka fånga denna roll utifrån väldigt konkreta uppgifter. Det som gav upphov till detta inlägg var denna veckas interna veckobrev som följer rakt upp och ner.

Veckobrev

Då är det vintertid som gäller och att kura skymning. En period på årshjulet som också lämpar sig för att läsa, träna och få en paus från evigt trädgårdsarbete. Hoppas också att värmen och solen fortsätter ett tag till. I stegtävlingen finns nu en segrare. Det är Hasta la vista med Malin Johansson som lagledare som gått snabbast fram till Gran Canaria. ETT STORT GRATTIS! Vi har även gått ett helt varv runt jorden tillsammans redan nu. Ett varv runt jorden – det händer saker när vi samarbetar och vad kan stoppa oss nu? Nu är det två veckor kvar och kampen står nu om bästa prestation och framskjutna placeringar i vår tabellserie. Den 12/11 blir det samling klockan 15-16 för prisutdelning och lite glam på Österängens Konsthall. Boka in denna tid redan nu. Det blir vår egen ”idrottsgala”. Raymond ger också status kring slogantävlingen som fått in 65 bidrag och cirka 200 förslag. Jisses, det blir ett spännande juryarbete. Efter 16.00, inbjuds alla som väljer att stanna till en afterwork som denna gång är en jättefin fotoutställning med tilltugg på konsthallen.

Vi skickar också ut en enkel enkät efter stegtävlingen för att bedöma om det haft några hälsoeffekter eller vad som ska förbättras till nästa gång. Vi kanske ska ha som tradition att årligen hålla en stegtävling under oktober månad.

Veckan som gått har bestått av olika delar. Vi har haft en heldag styrelseutbildning (en av två dagar) där målet är att samtliga i styrelsen certifieras. Ledningsgruppen har haft två möten och protokoll från dessa läggs ut under veckan. Vi har haft en mycket bra workshop i Österängen med en härlig kreativitet och innovativa förslag. Tack för detta inspirerande möte. Vi har haft avstämning av kvartalsbokslutet och ekonomin ser väldigt bra ut för detta år. Resultat ligger på styvt 70 mkr om man tar bort försäljningen. Vi har träffat facket och haft en MBL-förhandling om förändringar kring administrationen (ekonomi, personal, löner och administration) på huvudkontoret. Avslutningsvis har jag varit på husesyn och tittat på hur vi kan utveckla trygghetsboendekoncept. 

Denna vecka inleds med framtidsmöte om Strandängen och avtackning av B-M Franzén. På tisdag är det träff med områdescheferna för att diskutera resursförstärkning och utveckling av förvaltarrollen (även detta har ingått i MBL-förhandlingen). Jag träffar även Destination Jönköping för att hjälpa till att utveckla varumärket Jönköping under eftermiddagen. På onsdag är det workshop på Råslätt som ska bli väldigt intressant och kul. Torsdagen präglas av styrelsemötet under eftermiddagen och fredagen blir en skrivardag som börjar med Rotarymöte på Österängens Konsthall för att berätta om Vätterhem som nya allmännyttan. 

Med start veckan därpå ska jag börja skriva ihop företagsplanen som sedan kommer att skickas ut på remiss i flera omgångar under slutet av november. När allt är klart så blir det en stor samling och ett startskott för nya inriktningen och framtidskursen. Under denna period blir det mest kontor och dator.

Nu kör vi/Thorbjörn