2016 – apans aktiva år

Det blir ett intensivt och aktivt år 2016 om man får tro det Kinesiska horoskopet. Det är en rolig bok med många kvickheter och djupsinniga iakttagelser. Horoskopet för apans år går i hälsans tecken, träningens och ett mer utåtriktat leverne. Väldigt bra honnörsord som jag ska ta till mig av. Jag ska bli bättre på kost och lära mig mer om vegetarisk diet (även vår egen kokbok på jobbet ska bli roligt att använda). Börja med Friskis & Svettis som jag skulle ha gjort för tio år sedan, men nu är kortet inköpt. Göra slag i sak med utåtriktade aktiviteter. Abonnemang på SPIRAN och gå på mer musik och teater i Stockholm. Även ha lugna kontemplativa stunder för att läsa om Steve Jobs, filosofi och en rad skönlitterära verk av Jean-Michel Guenassias ”De obotliga optimisternas klubb” och ”Den tjeckiska tangodansörens otroliga liv” samt inte minst Lars Noréns ”En dramatikers dagbok”.

Det ska också bli väldigt inspirerande att utveckla Vätterhem 2016. På agendan finns många härliga arbetsuppgifter som jag verkligen gillar och där jag känner mig stark och fylld av idéer. Det handlar om att utveckla ett gott ledarskap på alla nivåer, att utveckla processerna och att stärka kommunikationen samt jobba praktiskt med att tillvaratar alla individers förmåga och styrkor. Förr kallade man sådana här uppgifter för people management. Idag handlar det om att utveckla trovärdighet, respekt, rättvisa, stolthet och kamratskap. Grundläggande begrepp som filosoferna som Aristoteles, Platon och Sokrates använde för mer än 2 000 år sedan. Det finns alltså mycket att lära av historian och det mesta finns dessutom nerskrivet och väl dokumenterat.

Konsten är att kunna ställa rätt frågor till sig själv och andra. Att formulera frågeställningar och därefter börja söka efter svaren.  Svaren finns alltid. Hos kollegor, på nätet, bland vänner eller i våra rikhaltiga bibliotek. Världen är enorm i sitt vetande. Oftast gäller det att våga tänka annorlunda, som Apple med sin kampanj  ”Think different” som på ett kreativt sätt med två ord kunde fånga precis allt som man stod för och ville åstadkomma. Mästerligt. Walter Isaacsons biografi om just Steve Jobs är dagens boktips. Välskriven, objektiv och initierad. En lärobok i entreprenörskap och mänsklig förmåga. Den ska bli min egen följeslagare 2016. Ska även försöka öka på bloggandet och skrivandet.

Här kommer så horoskopet som jag höll på att glömma bort:

År som var apans år: 1908, 1920, 1932, 1944, 1956, 1968, 1980, 1992, 2004, 2016.

”Apans år är den kinesiska astrologins nionde år. Det är väldigt speciella krafter som styr och påverkar detta tecken. Det västerländska stjärntecken de kanske liknar mest är vattumannen. Precis som denna är apor nytänkande och gillar att gå sin egen väg. De är mycket intellektuella och gillar när det går snabbt i livet. Apans år kännetecknas av upptäckarglädje, humor, nyfikenhet, intellekt och inte minst lite tjyvaktiga saker såsom skvaller och att snoka runt i saker man inte har att göra med. Ibland är apor lite för nyfikna. Apans år är aktivt, det är ett år då det är bra att börja träna eller hålla på med någon sport. Det är ett år då man känner för att vara mer utåtriktad. Men det är också hälsans år. Apan är ett väldigt friskt tecken.
Apans tecken

Personer födda i apans tecken är tävlingsmänniskor. De lyckas på något sätt alltid hitta vägar till framgång. Tyvärr kombineras detta ofta med dåliga sidor såsom att de tänker alltför mycket på sig själva och lätt kan få storhetsvansinne. Om detta går överstyr kan folk börja dra sig undan dem. Apor blir också lätt avundsjuka på andra. Människor födda i något av apans år är mycket bestämda av sig och vet precis vad de vill. Men de blir aldrig riktigt nöjda med sin tillvaro eller sina prestationer. De har inga problem med att exponera sig själva och talar gärna om högt och ljudligt för alla hur duktiga de är. Men det är inte helt obefogat, apor kan verkligen åstadkomma helt fantastiska saker. För dessa människor är allting möjligt. Apan är ett roligt tecken med en stor portion humor. De skojar mycket och får andra att skratta. Nyfikenhet är också någonting de har gott om, som tidigare nämnts kanske blir det lite väl mycket av den varan ibland. De drar sig inte för att snoka runt lite extra i andras affärer och gillar att skvallra. De skojar gärna med andra och unga apor gillar bus lite mer än andra barn. Apans som sagt ett utåtriktat tecken. Att sitta i lugn och ro i ett hus på landet är ingenting för dem, nej apor gillar stadens fart och fläkt. De älskar att se en massa människor hela tiden och mår som allra bäst när de kan vara i centrum för en stor grupp. De är snabba som sjutton och gör vilket jobb som helst på kortare tid än de flesta andra. Apor tycks alltid få vad de vill!”, så långt oraklet från Kina.

Gott nytt år till alla. Det är en fantastisk 6 januari där solen lyser på glaserade träd och där det gnistrar snökonfetti i motljuset. Ett vykort. Kallt, soligt och sinnebilden för vintern.

apans_ar